ΑΘΗΝΑ
19:24
|
28.04.2024
ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο, το οποίο ποινικοποιεί την ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να μην υπογράψει το νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, προέτρεψε τον πρόεδρο της Γκάνας, Νάνα Ακούφο-Άντο, το υπουργείο Οικονομικών, μιας και οι νέες διατάξεις πιθανώς να φέρουν οικονομικές συνέπειες στη χώρα.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει τρία χρόνια φυλάκιση σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και πέντε χρόνια για την «προώθηση δραστηριοτήτων» της κοινότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εάν ο πρόεδρος υπογράφει το νομοσχέδιο, η χώρα θα κινδυνεύσει να χάσει έως και 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια.

Η Γκάνα υφίσταται μια μεγάλη οικονομική κρίση και έχει μπει σε πρόγραμμα «ανάκαμψης» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οποιαδήποτε παύση χρηματοδότησης από την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους χορηγούς, προκαλεί έντονη ανησυχία πως θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σε μια άκρως ασυνήθιστη κίνηση, η προειδοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC.

Στην επιστολή του, το υπουργείο συνιστά στον πρόεδρο να αναβάλει την υπογραφή του νομοσχεδίου, έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει εάν ευθυγραμμίζεται με το σύνταγμα. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν στο δικαστήριο, πριν ακόμη εγκριθεί το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας πως οι διατάξεις έρχονται σε σύγκρουση με το σύνταγμα. Πάντως, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Ο πρόεδρος της Γκάνας έχει στη διάθεσή του επτά ημέρες μετά την παραλαβή του νομοσχεδίου για να αποφασίσει εάν θα το υπογράψει ως νόμο και, εάν δεν το πράξει, 14 ημέρες για να αιτιολογήσει την απόφασή του. Αν και το νομοσχέδιο για τα «Σωστά Ανθρώπινα Σεξουαλικά Δικαιώματα και τις Οικογενειακές Αξίες της Γκάνας» εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη, δεν έχει ακόμη σταλεί στον πρόεδρο για τη συγκατάθεσή του.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει δημόσια το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίχθηκε και από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα της Γκάνας.

Υπογραμμίζεται πως πέρυσι, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παγώσει νέα δάνεια στην Ουγκάντα, ​​ως απάντηση στην εισαγωγή νομοθεσίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αν και η νομοθεσία είναι ακόμη πιο σκληρή από αυτή που ψηφίστηκε στην Γκάνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Γκάνα, προσθέτοντας ότι «η διαφορετικότητα και η ένταξη είναι αξίες που το ΔΝΤ ασπάζεται».

Μόνο φέτος, η Γκάνα θα μπορούσε να χάσει περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια σε στήριξη, κάτι που σύμφωνα με τους αξιωματούχους θα επηρεάσει αρνητικά μια ήδη προβληματική οικονομία, θα μειώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και θα επηρεάσει τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα