ΑΘΗΝΑ
03:46
|
01.05.2024
Συλλήψεις και νομικές κυρώσεις είναι η απάντηση της κορεατικής κυβέρνησης στους 9.000 γιατροί που απεργούν εδώ και δύο εβδομάδες.
"Δεν είμαστε εγκληματίες" φωνάζουν οι απεργοί γιατροί στη Νότια Κορέα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις άδειες ειδικευόμενων γιατρών που αγνόησαν το τελεσίγραφο για τον τερματισμό της απεργίας για τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές.

Περίπου 9.000 ειδικευόμενοι γιατροί αποχώρησαν στις 20 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα την ακύρωση ορισμένων επεμβάσεων και θεραπειών καθώς και την παρεμπόδιση της λειτουργίας των μονάδων έκτακτης ανάγκης των νοσοκομείων.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Τσο Κιου-Χονγκ είπε ότι οι αρχές θα επισκεφθούν τα νοσοκομεία για να μάθουν εάν οι γιατροί επέστρεψαν στην εργασία τους και «να αναλάβουν δράση σύμφωνα με το νόμο και τις αρχές χωρίς εξαίρεση».

Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση, είπε ότι όσοι δεν επέστρεψαν «μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην προσωπική τους καριέρα».

Οι γιατροί που κάνουν απεργία είναι ένα κλάσμα των 140.000 γιατρών της Νότιας Κορέας. Αλλά αντιπροσωπεύουν έως και το 40 τοις εκατό του συνόλου των γιατρών σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία.

Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Σεούλ την Κυριακή σε μια μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κορεατική Ιατρική Ένωση (KMA), η οποία εκπροσωπεί τους ιδιώτες ιατρούς, αψηφώντας την κυβερνητική προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου να τους αναγκάσει να επιστρέψουν στην εργασία τους ή να αντιμετωπίσουν νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης πιθανής σύλληψης.

Οι γιατροί λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εξετάσει τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας πριν προσπαθήσει να αυξήσει τον αριθμό των γιατρών.

«Η κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις μονομερώς και αυτό, οι γιατροί δεν μπορούν να το αποδεχτούν σε καμία περίπτωση», είπε ο Κιμ Ταεκ-γου του Ιατρικού Συλλόγου της Κορέας στο πλήθος των διαδηλωτών, οι οποίοι φορούσαν μαύρες μάσκες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας, οι γιατροί απαγορεύεται να πραγματοποιήσουν απεργία.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους όλοι οι γιατροί αντιτίθενται στην αύξηση των εισακτέων στην ιατρική σχολή, αλλά εκμεταλλεύονται πολιτικές για να μετατρέψουν τους γιατρούς σε σκλάβους για πάντα.

Η Κορεατική κυβέρνηση λέει ότι η κίνηση για αύξηση του αριθμού των φοιτητών που γίνονται δεκτοί στις ιατρικές σχολές κατά 2.000 από το ακαδημαϊκό έτος 2025 είναι απαραίτητη λόγω της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού και του χαμηλού αριθμού γιατρών της χώρας σε ασθενείς. Με 2,6 γιατρούς ανά 1.000 άτομα, το ποσοστό της Νότιας Κορέας είναι ένα από τα χαμηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το σχέδιο για την ενίσχυση των εισακτέων στην ιατρική σχολή είναι δημοφιλές στο κοινό, με περίπου 76 τοις εκατό των ερωτηθέντων να είναι υπέρ, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup Korea.

Ο Πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γεόλ έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για την απεργία και έχει δει τα ποσοστά αποδοχής του να ανεβαίνουν καθώς η αντιπαράθεση συνεχίζεται.

Με τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο και το κόμμα του Γιουν να προσπαθεί να κερδίσει ξανά μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβέρνηση είναι απίθανο να συμβιβαστεί γρήγορα, είπαν οι αναλυτές.

Αλλά οι γιατροί έχουν επίσης δεσμευτεί να μην κάνουν πίσω, λέγοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αντιμετώπισε τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου.

«Δεν έχουμε πού να υποχωρήσουμε πια. Δεν θα καθίσουμε απλώς με σταυρωμένα τα χέρια στην κυβέρνηση που ενεργεί αντιδημοκρατικά», δήλωσε ο Λι Τζεόνγκ-γκουν, μεταβατικός επικεφαλής του KMA, στη διαμαρτυρία της Κυριακής.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα