ΑΘΗΝΑ
15:01
|
01.05.2024
Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος άσκησε πίεση στο Ισραήλ το οποίο συνεχίζει τις εχθροπραξίες στον παλαιστινιακό θύλακα. Τουλάχιστον 16 παιδιά νεκρά από υποσιτισμό.
Πείνα, απελπισία και απόγνωση στη Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ζήτησε έντονα χθες Κυριακή να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ασκώντας πίεση στο Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις ακατάπαυστες εχθροπραξίες στον παλαιστινιακό θύλακο, που απειλείται από μαζικό λιμό.

«Με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες στη Γάζα, χρειάζεται να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τις έξι προσεχείς εβδομάδες, αυτό βρίσκεται τούτη τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» του Ισραήλ και της Χαμάς, σημείωσε η κυρία Χάρις – παρεμπιπτόντως, η πρώτη αμερικανίδα αξιωματούχος που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο.

Καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να λάβει μέτρα για να αυξηθεί η βοήθεια που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, άσκησε την πιο οξεία αμερικανική κριτική στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί σημαντικά η ροή βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», είπε, αξιώνοντας να ανοίξουν περισσότερα «σημεία διέλευσης» και να μην επιβάλλονται «ανώφελοι περιορισμοί στις παραδόσεις της βοήθειας».

Τουλάχιστον εννέα νεκροί σε ισραηλινή επίθεση σε φορτηγό βοήθειας στη Γάζα, άλλοι επτά σε βομβαρδισμό σπιτιού

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε φορτηγό διανομής βοήθειας στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ένας μάρτυρας που δεν έδωσε το όνομά του είπε στο Al Jazeera ότι ήταν καθ’ οδόν προς ένα πηγάδι την Κυριακή, όταν η περιοχή «πλημμύρισε με βλήματα, σκάγια που πετούσαν γύρω, ανθρώπινα μέλη τινάζονταν στον αέρα».

«Αυτό το φορτηγό μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, με πολίτες εθελοντές επί του σκάφους. Μετέφεραν τρόφιμα στους εκτοπισμένους ανθρώπους της Γάζας. Εικάζεται ότι το Deir el-Balah είναι μια ασφαλής ζώνη», είπε.

Επίσης, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στη Ράφα σκότωσε επτά Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους παιδιά, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τουλάχιστον 16 παιδιά έχουν πεθάνει στη Γάζα λόγω υποσιτισμού

Ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο αριθμός των παλαιστίνιων παιδιών που πέθαναν ως αποτέλεσμα υποσιτισμού και ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης αυξήθηκε σε 16, μετά το θάνατο ενός παιδιού στο νοσοκομείο Abu Youssef Al-Najjar στη Ράφα.

Την Κυριακή, το εκτός λειτουργίας Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ανέφερε ότι 15 παιδιά πέθαναν ως αποτέλεσμα υποσιτισμού και αφυδάτωσης και ότι υπήρχαν άλλα έξι παιδιά στην εντατική.

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας είτε έχουν κλείσει είτε έχουν καταστραφεί μετά από ισραηλινές επιθέσεις για περισσότερους από πέντε μήνες.

«Σχεδόν αναπόφευκτος» ο λιμός

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter) την «επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα».

«Ο πληθυσμός χρειάζεται επειγόντως περισσότερα τρόφιμα, νερό και άλλη βοήθεια. Για αυτό οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια από κάθε διαθέσιμο δίαυλο, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών ρίψεων», πρόσθεσε.

Έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες, ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και, σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι 2,2 από τους 2,4 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου βρίσκονται αντιμέτωποι με «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό.

Εξαιτίας των δυσκολιών στις παραδόσεις βοήθειας με χερσαία μέσα στην περιοχή, υπό ισραηλινή πολιορκία, αρκετές χώρες τη ρίχνουν με αλεξίπτωτα: πλέον και οι ΗΠΑ, από το Σάββατο.

Οι δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων καταγράφτηκαν ενώ χθες αναμενόταν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στο Κάιρο.

Το Ισραήλ δεν προσήλθε, όμως, σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο αφού η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του για ένα πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή, ανέφερε ισραηλινή εφημερίδα.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο για τις συνομιλίες, οι οποίες είχαν παρουσιασθεί ως ένα ενδεχομένως τελευταίο εμπόδιο πριν από μια συμφωνία με την οποία οι μάχες θα σταματήσουν για έξι εβδομάδες. Όμως μέχρι νωρίς το βράδυ οι Ισραηλινοί ήταν απόντες.

«Δεν υπάρχει ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο», δήλωσαν ανώνυμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ. «Η Χαμάς αρνείται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να σταλεί η ισραηλινή αντιπροσωπεία».

Η Ουάσινγκτον επέμενε πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός είναι κοντά και θα πρέπει να συναφθεί εγκαίρως ώστε οι μάχες να έχουν σταματήσει μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μια εβδομάδα. Όμως οι εμπόλεμες πλευρές δεν δείχνουν, τουλάχιστον δημόσια, να υποχωρούν από προηγούμενες απαιτήσεις τους.

Μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς, παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Ρόιτερς ότι «δεν υπάρχει ακόμα» συμφωνία. Από την ισραηλινή πλευρά δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο.

Μια πηγή ενημερωμένη για τις συνομιλίες είχε δηλώσει χθες, Σάββατο, ότι οι Ισραηλινοί μπορεί να μην πάνε στο Κάιρο, αν η Χαμάς δεν παρουσιάσει πρώτα τον πλήρη κατάλογο των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή. Παλαιστινιακή πηγή είπε στο Ρόιτερς πως η Χαμάς απορρίπτει μέχρι στιγμής το αίτημα.

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις η Χαμάς επεδίωκε να αποφύγει να συζητήσει για την κατάσταση μεμονωμένων ομήρων μέχρι να καθορισθούν οι όροι για την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης προσκείμενο στην κυβέρνηση της Αιγύπτου, αντιπροσωπείες του Κατάρ και των ΗΠΑ βρίσκονται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου η Χαμάς αναμένεται να δώσει «επίσημη απάντηση» στην πρόταση η οποία καταρτίστηκε στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Η πρόταση των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι πάνω από 40 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Η ανακωχή θα μπορούσε να συμφωνηθεί μέσα σε «24 ως 48 ώρες» αν το Ισραήλ αποδεχθεί «αιτήματα της Χαμάς», είπε χθες ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτά περιλαμβάνουν την «επιστροφή στη βόρεια Γάζα των εκτοπισμένων» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φθάσει στο επίπεδο των «400 ως 500 φορτηγών την ημέρα», έναντι περίπου 80 αυτή τη στιγμή.

Ευρύτερα, η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον θύλακα

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχουμε (σ.σ. συμφωνία), αλλά ας γίνει σαφές σε όλους τούτο: δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», επανέλαβε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ, της πιο δεξιάς στην ιστορία της χώρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τελ Αβίβ χθες Κυριακή το βράδυ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα