ΑΘΗΝΑ
07:14
|
03.05.2024
Ο Γκρόσι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν και άλλα θέματα.
Πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για την Ρωσία θα αναχωρήσει αύριο Τρίτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έτσι ώστε να συζητήσει τα σχέδια της Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ο επικεφαλής της της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση της πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα την επικείμενη επίσκεψη, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ύστερα από την πρώτη συνάντηση του 35μελούς Συμβουλίου Διοικητών της υπηρεσίας του.

Στη συνάντηση, αντιπρόσωποι από διάφορες χώρες σημείωσαν τη δεύτερη επέτειο από την κατάληψη του σταθμού της Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η επίσκεψη του Γκρόσι στη Ρωσία είχε σχεδιαστεί πριν από καιρό. Αρχικά σκόπευε να μεταβεί στη χώρα τον περασμένο μήνα, έπειτα από μια επίσκεψη στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν θέματα που συνδέονται με τη μελλοντική λειτουργική κατάσταση του σταθμού. Θα ξεκινήσει ή όχι; Ποια είναι η ιδέα; Ποια είναι η ιδέα σε ότι αφορά τις εξωτερικές γραμμές τροφοδοσίας, αφού ότι βλέπουμε είναι εξαιρετικά εύθραυστο και λεπτό;», σχολίασε ο Γκρόσι, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συζητήσει με τον Πούτιν.

Η Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, έχασε τη σύνδεσή του με όλες τις εξωτερικές γραμμές μεταφοράς ισχύος οκτώ φορές τους τελευταίους 18 μήνες, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από γεννήτριες ντίζελ για τη ψύξη καυσίμου στους αντιδραστήρες του, προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανώς καταστροφική τήξη.

Παρότι μία από τις κύριες γραμμές μεταφοράς ισχύος λειτουργεί τώρα και οι έξι αντιδραστήρες του σταθμού είναι κλειστοί, κάτι που μειώνει τον λειτουργικό κίνδυνο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας λέει πως η κατάσταση στον σταθμό παραμένει «επισφαλής».

Ο Γκρόσι τόνισε πως ο στόχος της επίσκεψής τους είναι να συναντηθεί με τον Ρώσο ηγέτη, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν και άλλα θέματα.

«Δεν θα πω έναν καθορισμένο κατάλογο θεμάτων. Συμβαίνει, όταν έχω συνάντηση με έναν παγκόσμιο ηγέτη που έχει ευθύνες, και ειδικότερα ενός κράτους που έχει πυρηνικά όπλα, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα συζητηθούν και άλλα θέματα», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα