ΑΘΗΝΑ
05:22
|
02.05.2024
Για νέα πρόκληση κάνει λόγο η Μόσχα σχολιάζοντας την άσκηση Nordic Response που ξεκίνησε χθες σε εδάφη των τριών χωρών.
13 χώρες του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην άσκηση σε βόρειες περιοχές της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ και η Σουηδία είναι έτοιμη να ακολουθήσει, μετά την επικύρωση από την Ουγγαρία, ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική άσκηση στις σκανδιναβικές χώρες με την συμμετοχή περισσοτέρων από 20.000 στρατιωτών από 13 χώρες της Συμμαχίας.

Η άσκηση με την επωνυμία Nordic Response αποτελεί μετεξέλιξη της γνωστής Cold Response που άλλαξε όνομα ώστε να σηματοδοτήσει την νέα εποχή μετά την ένταξη των νέων μελών στην Συμμαχία και θα διεξαχθεί, έως τις 14 Μαρτίου, σε βόρεια τμήματα της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, με επικεφαλής τη Νορβηγία, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τα άλλα συμμετέχοντα έθνη είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν πάνω από 50 πολεμικά πλοία, (υποβρύχια, αντιτορπιλικά, φρεγάτες, αεροπλανοφόρα, αποβατικά πλοία και κορβέτες) και περισσότερα από 100 αεροσκάφη (μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης, ελικόπτερα κ.ά.).

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε και να σταματήσουμε όποιον προσπαθεί να αμφισβητήσει τα σύνορά μας, τις αξίες και τη δημοκρατία μας. Με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η άσκηση είναι πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο Ταξίαρχος Τρον Στραντ από τη Βασιλική Νορβηγική Αεροπορία, Διοικητής του Νορβηγικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο έκανε λόγο για νέα πρόκληση.

«Η πολιτική μας στάση είναι γνωστή: Θεωρούμε ότι οι ασκήσεις αυτές έχουν επιδεικτικό και προκλητικό χαρακτήρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική άσκηση, ειδικά κοντά στη γραμμή εμπλοκής, αυξάνει τους κινδύνους στρατιωτικών επεισοδίων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα