ΑΘΗΝΑ
15:23
|
03.05.2024
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Αμπχαζία σχεδιάζει να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ντονμπάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αμπχαζίας, Ινάλ Αρντζίνμπα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως μέλος ενός Ενωσιακού Κράτους με την Ρωσία και την Λευκορωσία βλέπει το μέλλον της η Δημοκρατία της Αμπχαζίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της μικρής χώρας στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στη Ρωσία και την Γεωργία.

Κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας, όπου συζητήθηκε το θέμα της Ρωσίας στο τρέχον διεθνές περιβάλλον, ο Ινάλ Αρντζίνμπα δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια μελλοντική ένωση με την Ρωσία και την Λευκορωσία, τονίζοντας πως «ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας υποστηρίζει μια τέτοια προσέγγιση». Δήλωσε πάντως πως η κυβέρνηση του αναγνωρισμένου από λίγες μόνο χώρες κράτους- ανάμεσά τους η Ρωσία, η Συρία και η Βενεζουέλα- αναγνωρίζει πως «ο δρόμος προς ένα κράτος της Ένωσης θα είναι αρκετά μακρύς και δύσκολος».

«Ένας από τους στόχους-κλειδιά σήμερα είναι η Λευκορωσία. Αν και δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις με τη Λευκορωσία μέχρι στιγμής, οι αρχηγοί των κρατών αντάλλαξαν επισκέψεις», δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως, αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, «τώρα χτίζουμε τη βάση. Διατηρούμε εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, επενδυτική συνεργασία, ξεκινά η ανάπτυξη».

«Βλέπουμε το μέλλον μας σε αυτό – στην ενίσχυση της ένωσης με τη Ρωσία και στην προσπάθειά μας για ένα Ενωσιακό Κράτος», είπε ο Αρτζίνμπα και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη της χώρας του. «Ο λαός μας το εκτιμά αυτό. Και, νομίζω, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στις ρωσικές προεδρικές εκλογές στην Αμπχαζία θα δώσουν μια σαφή εικόνα ότι εσείς ξέρετε τι σημαίνει ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αμπχαζίας είπε επίσης ότι η χώρα του σχεδιάζει να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ντονμπάς. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πάμε σύντομα στο Ντονμπάς για να υποστηρίξουμε τους αδελφούς και τους φίλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία του πληθυσμού της Αμπχαζίας υποστηρίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο υπουργός εξήγησε πως ο λαός της χώρας του έχει εναποθέσει στην Ρωσία «τις ελπίδες του για τη διαμόρφωση μιας δικαιότερης παγκόσμιας τάξης, στο σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνών, των ιδιαιτεροτήτων και της ιστορίας τους, ανεξάρτητα από την πολιτική ή οικονομική τους δύναμη».

«Ο λαός και η κυβέρνησή μας πιστεύουν ότι, αν και έχει γεωγραφικά τοπικό χαρακτήρα, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι μια παγκόσμια αποστολή, μεταξύ άλλων, και μιας διαδικασίας ενσωμάτωσης στον μετασοβιετικό χώρο, που είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμπχαζία είναι διά του νόμου (de jure) αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας, αλλά κήρυξε την ανεξαρτησία της μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παραμένει εκ των πραγμάτων (de facto) ανεξάρτητη από τη Γεωργία, παρότι δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, με εξαίρεση  τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, το Ναουρού και τη Συρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα