ΑΘΗΝΑ
14:13
|
03.05.2024
Ο Τζ. Ν. Σαϊμπάμπα, ακαδημαϊκός και ακτιβιστής, με σοβαρή αναπηρία, κατηγορούνταν από τις ινδικές αρχές ότι είναι μέλος του παράνομου Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας.
Ο πανεπιστημιακός Τζ. Ν. Σαϊμπάμπα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στην Ινδία αθώωσε έναν ακαδημαϊκό με αναπηρία και τέσσερις άλλους που εκτίουν ισόβια κάθειρξη για φερόμενους δεσμούς με μαοϊκούς επαναστάτες.

Ο Τζ. Ν. Σαϊμπάμπα, ο οποίος είναι παράλυτος από τη μέση και κάτω, καταδικάστηκε το 2017 για εξέγερση κατά του κράτους. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

Ένα δικαστήριο στην πολιτεία Μαχαράστρα τον αθώωσε το 2022, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας είχε αναστείλει την απόφαση και ζήτησε εκ νέου ακρόαση.

Την Τρίτη, η έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βομβάης στο Ναγκπούρ αθώωσε τον κ. Σαϊμπάμπα και άλλους και ακύρωσε τις ισόβιες ποινές τους.

Πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δελχί, ο κ. Σαϊμπάμπα συνελήφθη για πρώτη φορά το 2014 αφού κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκό).

Οι μαοϊκοί επαναστάτες λένε ότι αγωνίζονται για την κομμουνιστική κυριαρχία και τα δικαιώματα των φυλών και των φτωχών της υπαίθρου.

Ο κ. Σαϊμπάμπα είχε ταξιδέψει σε περιοχές με φυλές και είχε κάνει έντονη εκστρατεία ενάντια στις δραστηριότητες του ινδικού στρατού και μιας φιλοκυβερνητικής, αντιμαοϊκής πολιτοφυλακής.

Αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας.

Ένα τοπικό δικαστήριο, ωστόσο, δήλωσε το 2017 ότι ήταν ένοχος «εγκληματικής συνωμοσίας και διεξαγωγής πολέμου εναντίον του έθνους».

Στην ετυμηγορία του, ο δικαστής είπε ότι «αν και είναι σωματικά ανάπηρος, είναι ψυχικά ικανός» και ότι «η ισόβια κάθειρξη δεν είναι επαρκής ποινή για τον κατηγορούμενο».

Το 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βομβάης τον απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες, αλλά η ετυμηγορία αμφισβητήθηκε από την κυβέρνηση της Μαχαράστρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια ανέστειλε την εντολή.

Το δικαστήριο είπε ότι ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί για ένα «πολύ σοβαρό» έγκλημα «κατά της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της χώρας» και ότι το ανώτατο δικαστήριο δεν είχε ασχοληθεί με τα γεγονότα της υπόθεσης.

Ακτιβιστές και ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την επίμονη σύλληψη του καθηλωμένου σε αναπηρικό καροτσάκι ακτιβιστή, χαρακτηρίζοντάς την άδικη.

Η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών Mary Lawlor την είχε χαρακτηρίσει μια «απάνθρωπη και παράλογη πράξη» που έφερε «όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους που επιδιώκει να φιμώσει μια κριτική φωνή».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα