ΑΘΗΝΑ
15:28
|
03.05.2024
Έχουμε ευκαιρίες να φτιάξουμε καύσιμα με λιγότερο άνθρακα, αλλά o κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να ξοδέψει χρήματα για αυτό, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Ντάρεν Γουντς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής πολυεθνικής ExxonMobil, Ντάρεν Γουντς, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τον εκτροχιασμό των προσπαθειών για επίτευξη των «κλιματικών στόχων».

Δίχως ίχνος ντροπής και ποδοπατώντας κάθε έννοια λογικής και ποικίλων επιστημονικών εκθέσεων, ο Γουντς δήλωσε στο περιοδικό Fortune την περασμένη βδομάδα, πως η μετάβαση στην «καθαρή» ενέργεια μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβή σε σχέση με αυτό που θέλουν οι καταναλωτές. Έδωσε μάλιστα στους πολίτες το… «λογαριασμό» ώστε να πληρώσουν αυτοί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δηλώνοντας:

«Πότε οι πολίτες θα προθυμοποιηθούν να πληρώσουν για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα…Έχουμε ευκαιρίες να φτιάξουμε καύσιμα με λιγότερο άνθρακα, αλλά o κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να ξοδέψει χρήματα για αυτό» υποστήριξε επίσης, προσθέτοντας πως ο πλανήτης «δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο στην πορεία για τους μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050».

Ο Γκέρνοτ Βάγκνερ, οικονομολόγος για το κλίμα στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ήταν ένας από αυτούς που έσπευσαν να παρατηρήσουν πως τα «επιχειρήματα» του Γουντς δεν είναι μία «μεμονωμένη» περίπτωση αλλά τμήμα ευρύτερης εκστρατείας πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιριών να παρακαμφθούν οι ευθύνες τους για την κλιματική κρίση.

«Είναι σαν ένας βαρόνος ναρκωτικών που κατηγορεί όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του για τα προβλήματα με τα ναρκωτικά», παρατήρησε ο Γκέρνοτ Βάγκνερ.

Μαζί του συμφώνησε και ο Ρόμπερτ Μπρουλ, ειδικός σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, που πρόσθεσε πως αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι πετρελαϊκές εταιρίες είναι να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες και να τις κάνουν «αόρατες». Και τόνισε:

«Είσαι ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εισηγμένης στο χρηματιστήριο πετρελαϊκής εταιρείας, έχεις επιρροή, παίρνεις αποφάσεις που έχουν σημασία. Η Exxon βρίσκεται επηρεάζεται από τις αγορές, αλλά τις διαμορφώνει επίσης, διαμορφώνει την πολιτική. Επομένως, όχι, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε το καταναλωτικό κοινό για την αποτυχία επίλυσης της κλιματικής αλλαγής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα