ΑΘΗΝΑ
04:51
|
03.05.2024
Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μουίζου επανέλαβε ότι θα τερματιστεί η ινδική στρατιωτική παρουσία στη χώρα
Έντονη αντιπαλότητα Δελχί – Πεκίνου στην κρίσιμη για τη διεθνή ναυτιλία περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνο στρατιωτικής βοήθειας με την Κίνα υπέγραψαν οι Μαλδίβες, καθώς ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μουίζου επανέλαβε τη θέση του ότι δεν θα υπάρξει ινδική στρατιωτική παρουσία στη χώρα του «ακόμα και με πολιτικό προκάλυμμα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του νησιωτικού έθνους, ο υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Κασάν Μαμούν και ο Κινέζος αξιωματούχος Στρατιωτικής Συνεργασίας Υποστράτηγος Ζανγκ Μπάοκουν υπέγραψαν, χθες Δευτέρα στην πρωτεύουσα Μαλέ, συμφωνία για τη δωρεάν παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Κίνα στις Μαλδίβες, ενισχύοντας τους διμερείς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Πριν από την τελετή υπογραφής, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Μαλδίβων και της Κίνας, ανέφερε το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μουίζου, που κέρδισε τις εκλογές πέρυσι με τη δέσμευσή του να τερματίσει την πολιτική των Μαλδίβων «πρώτα η Ινδία», επανέλαβε ότι κανείς άνδρας του ινδικού στρατού, ούτε καν πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας δεν θα βρίσκεται στην χώρα μετά τις 10 Μαΐου.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Μουίζου ζήτησε από την Ινδία να αποσύρει τους 88 στρατιώτες της οι οποίοι βρίσκονταν στη χώρα για να βοηθήσουν στη λειτουργία τριών αναγνωριστικών αεροσκαφών, που δόθηκαν από την Ινδία στις Μαλδίβες για την παρακολούθηση των θαλάσσιων συνόρων της.

Από την πλευρά του Πεκίνου, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε ότι η Κίνα δεσμεύεται «να οικοδομήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία με τις Μαλδίβες», ανέφερε η εφημερίδα Global Times. «Η κανονική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Μαλδίβων δεν στοχεύει…, ούτε επηρεάζεται από κανένα τρίτο μέρος», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα