ΑΘΗΝΑ
00:09
|
28.04.2024
Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 11 χρόνια, αναμένεται ευρέως να διεκδικήσει επανεκλογή.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουλίου – μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 11 χρόνια, αναμένεται ευρέως να διεκδικήσει επανεκλογή.

Η αντίπαλός του, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, έχει τιμωρηθεί με απαγόρευση άσκησης αξιώματος για φερόμενη οικονομική παράβαση, κάτι που η ίδια αρνείται.

Πέρυσι, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στο έθνος της Νότιας Αμερικής συμφώνησαν να διεξαχθούν εκλογές το 2024 και να καλέσουν διεθνείς παρατηρητές.

Οι εκλογές του 2018 – όταν ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής – είχαν απορριφθεί από τη Δύση ως ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών έγινε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE) την Τρίτη. Ο επικεφαλής του CNE Έλβις Αμορόζο είπε ότι τα μέλη του συμβουλίου επέλεξαν ομόφωνα την 28η Ιουλίου από σχεδόν 30 άλλες πιθανές ημερομηνίες.

«Θα έχουμε προεδρικές εκλογές και είμαι σίγουρος ότι ο λαός θα… κερδίσει για άλλη μια φορά μια μεγάλη νίκη», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι υποψήφιοι πρέπει να εγγραφούν έως τις 25 Μαρτίου.

Η ημερομηνία πρόωρων εκλογών μπορεί να αφήσει λίγο χρόνο στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να επιλέξει έναν πιθανό αντικαταστάτη της κας Ματσάντο. Παρά την απαγόρευση, συνέχισε την εκστρατεία της και είναι αποφασισμένη να θέσει υποψηφιότητα.

Το 2023, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση υπέγραψαν μια συμφωνία που έθεσε ορισμένες από τις βάσεις για την αναγνώριση των εκλογών του 2024 και από τις δύο πλευρές.

Μετά τη συμφωνία, οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας. Οι περιορισμοί είχαν επιβληθεί μετά από, όπως είπε η Ουάσιγκτον, «παράνομες» εκλογές το 2018.

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ απείλησαν να επαναφέρουν τις κυρώσεις, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας επικύρωσε την απαγόρευση της υποψήφιας της αντιπολίτευσης κυρίας Ματσάδο.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Η Ουάσιγκτον έχει έννομο συμφέρον να υποστηρίξει βήματα που αμβλύνουν την κρίση στη Βενεζουέλα, καθώς η δεινή κατάσταση της οικονομίας της χώρας έχει οδηγήσει περισσότερους από επτά εκατομμύρια Βενεζουελάνους να μεταναστεύσουν, με πολλούς να κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα