ΑΘΗΝΑ
01:55
|
04.05.2024
Το πλήρωμα αποτελούταν από 20 άτομα, όλα ξένης υπηκοότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίθεση με ρουκέτα δέχτηκε το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «True Confidence», με σημαία Μπαρμπέιντος, 50 ναυτικά μίλια (93 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της πόλης Άντεν της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πύραυλος προκάλεσε «σημαντική ζημιά» στο πλοίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός Αμερικανού αξιωματούχου στο CBS, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το πλήρωμά του αναφέρει τουλάχιστον δύο θανάτους και έξι τραυματισμένα μέλη του πληρώματος».

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο πλοίο έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και έχει εγκαταλειφθεί, με το πλήρωμα να έχει διαφύγει με σωστικές λέμβους.

Όπως αναφέρει το BBC, το φορτηγό πλοίο ανήκει στην True Confidence Shipping SA, εγγεγραμμένη στη Λιβερία, η οποία διοικείται από την Third January Maritime Ltd στην Ελλάδα, με έδρα στον Πειραιά.

Συνολικά, σύμφωνα με το BBC, το πλήρωμα αποτελούταν από 20 άτομα: Έναν Ινδό, τέσσερις Βιετναμέζους και 15 Φιλιππινέζους, ενώ στο πλοίο βρίσκονταν και τρεις ένοπλοι φρουροί: δύο από τη Σρι Λάνκα και ένας από Νεπάλ.

Tην ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους δήλωσαν πως το πλήρωμα του True Confidence αγνόησε τις προειδοποιήσεις από τις ναυτικές δυνάμεις.

Η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη είπε ότι οι θάνατοι των ναυτών ήταν η «θλιβερή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούθι προς τη διεθνή ναυτιλία» και επέμεινε ότι οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου, το True Confidence έλαβε σήμα μέσω ασυρμάτου, από ομάδα που δήλωσε «ναυτικό της Υεμένης», και του ζητήθηκε να αλλάξει πορεία.

Στη συνέχεια, τα παρακείμενα σκάφη ανέφεραν ένα δυνατό κρότο και ένα μεγάλο νέφος καπνού.

Η UKMTO ανέφερε ότι το True Confidence υπέστη ζημιές από την επίθεση και ότι τα πλοία του διεθνούς θαλάσσιου συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια στο πλοίο και το πλήρωμά του.

Το πλοίο προηγουμένως ανήκε στην «Oaktree Capital Management» με έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Associated Press, γεγονός που πιθανώς να το κατέστησε στόχο των Χούθι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα