ΑΘΗΝΑ
17:16
|
28.04.2024
Η μήνυση κατατέθηκε για να εμποδίσει την Καναδική κυβέρνηση να επιτρέπει σε εταιρείες να εξάγουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ.
Από διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στον Καναδά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φιλοπαλαιστίνιοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Καναδά κατέθεσαν την Τρίτη μήνυση κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να την εμποδίσει να επιτρέπει σε εταιρείες να εξάγουν στρατιωτικά αγαθά και τεχνολογία στο Ισραήλ.

Η αγωγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζει ότι οι καναδικοί νόμοι εμποδίζουν τις στρατιωτικές εξαγωγές στο Ισραήλ επειδή υπάρχει «ουσιαστικός κίνδυνος» να χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τη διάπραξη σοβαρών πράξεων βίας κατά γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με δήλωση του αιτούντες.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους πέντε μήνες, με τους μισούς νεκρούς να αποτελούνται από μικρά παιδιά.

Από τότε η Οτάβα έχει εγκρίνει νέες άδειες αξίας τουλάχιστον 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά για στρατιωτικές εξαγωγές στο Ισραήλ, περισσότερο από την αξία τέτοιων αδειών που επιτρεπόταν το προηγούμενο έτος, είπαν οι αιτούντες.

Οι αιτούντες περιλαμβάνουν την ομάδα Canadian Lawyers for International Human Rights, την παλαιστινιακή οργάνωση Al-Haq και τέσσερα άτομα.

«Η πολιτική μας για τις άδειες εξαγωγής δεν έχει αλλάξει. Ο Καναδάς διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα συστήματα ελέγχου των εξαγωγών στον κόσμο και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρώνεται στη νομοθεσία μας για τους ελέγχους εξαγωγών», ανέφερε σε γραπτή δήλωση εκπρόσωπος του τμήματος Global Affairs Canada.

«Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει, και ως εκ τούτου, δεν έχει εγκρίνει καμία άδεια εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ. Οι άδειες που εκδόθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, και στην πραγματικότητα όλες οι άδειες που είναι ανοιχτές αυτή τη στιγμή, αφορούν μη θανατηφόρο εξοπλισμό», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ολλανδία, αντιμετωπίζουν επίσης αγωγές για τον πόλεμο της Γάζας. Τον περασμένο μήνα, ένα ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να εμποδίσει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών ότι χρησιμοποιούνται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ έχει προκαλέσει συνεχείς διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε μεγάλες πόλεις του Καναδά. Την περασμένη εβδομάδα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή όπλων Colt Canada στο Kitchener του Οντάριο.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει πει επανειλημμένα το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο. Ανώτεροι αξιωματούχοι ωστόσο ζήτησαν άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα