ΑΘΗΝΑ
10:48
|
03.05.2024
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεταβαίνει αύριο στην Πάτρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, μιας και τρία από τα 12 κρούσματα μηνιγγίτιδας που έχουν καταγραφεί για το 2024 σε όλη τη χώρα, αφορούν φοιτητές στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πόλης.

Και τα τρία κρούσματα προέκυψαν σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, από τις 11 Ιανουαρίου έως σήμερα.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο οργανισμός απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσει επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα. Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Σε σοβαρή κατάσταση ο 20χρονος φοιτητής

Υπενθυμίζεται ότι σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, ένας 20χρονος φοιτητής, ο οποίος διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα.

Ο νεαρός εντοπίστηκε από τους γονείς του σε λιπόθυμη κατάσταση μέσα στο σπίτι του, οι οποίοι είχαν ανησυχήσει επειδή δεν απαντούσε σε τηλεφωνικές κλήσεις.

Αρχικά, ο φοιτητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», αλλά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα