ΑΘΗΝΑ
04:18
|
03.05.2024
Διακεκριμένοι νομπελίστες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις περικοπές στην επιστημονική έρευνα της Αργεντινής, την ώρα που ο Μιλέι διατίνεται κατά της άμβλωσης.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξήντα οκτώ νομπελίστες στη χημεία, την ιατρική, τα οικονομικά και τη φυσική έστειλαν επιστολή την Τετάρτη στον Πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι εκφράζοντας την ανησυχία ότι οι περικοπές στη χρηματοδότηση της επιστήμης και της τεχνολογίας θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της Αργεντινής και την παγκόσμια συνεισφορά της.

«Παρατηρούμε πώς το σύστημα επιστήμης και τεχνολογίας της Αργεντινής πλησιάζει σε έναν επικίνδυνο γκρεμό και αποθαρρυνόμαστε από τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτή η κατάσταση τόσο για τον λαό της Αργεντινής όσο και για τον κόσμο», ανέφεραν οι επιστήμονες στην επιστολή που είδε το Reuters.

Οι βραβευθέντες, μεταξύ των οποίων ο διάσημος Βρετανός μαθηματικός Ρότζερ Πένροουζ και ο Αμερικανός ιολόγος Χάρβεϊ Τζ. Άλτερ, τόνισαν τη «δραματική μείωση» των προϋπολογισμών για το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας της Αργεντινής (CONICET) και για τα εθνικά πανεπιστήμια.

Τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο της επιστήμης της Αργεντινής σε κλάδους όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η έρευνα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Με πέντε νικητές του βραβείου Νόμπελ, η Αργεντινή πιστώνεται μια πλούσια επιστημονική παράδοση εν μέρει τόσο στο CONICET όσο και στα διάσημα δημόσια πανεπιστήμια της.

Ο Μιλέι, ένας ακροδεξιός που ως υποψήφιος υποσχέθηκε να πάρει ένα «αλυσοπρίονο» για να δημοσιεύσει τις δαπάνες, έχει περικόψει δραστικά τη χρηματοδότηση για αυτά τα ιδρύματα.

Οι βραβευθέντες τόνισαν ότι η Αργεντινή έχει αναπτύξει το δικό της εμβόλιο για τον COVID-19, έχει εκτοξεύσει δορυφόρους επικοινωνίας και δημιούργησε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες, χάρη στην κυβερνητική υποστήριξη για βασική έρευνα.

Κάλεσαν τον Μιλέι να επανεξετάσει τις περικοπές χρηματοδότησης για να αποφευχθούν επιζήμιες επιπτώσεις στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα της Αργεντινής.

Η άμβλωση είναι «φόνος», διατείνεται ο πρόεδρος της Αργεντινής

Εκτός από το πετσόκομμα της επιστημονικής έρευνας, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής τόνισε χθες Τετάρτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μαθητές πως θεωρεί την άμβλωση, νόμιμη στη χώρα, «φόνο» και τους υποστηρικτές της αποποινικοποίησής της «δολοφόνους».

Ο Χβιέρ Μιλέι, που ήταν γνωστό πως εναντιώνεται στην άμβλωση αλλά δεν είχε εκφραστεί δημόσια για το θέμα αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από τρεις μήνες, απευθυνόταν σε μαθητές καθολικού σχολικού ιδρύματος.

«Σας προειδοποιώ, για μένα η άμβλωση είναι φόνος (…) και μπορώ να σας το αποδείξω, από μαθηματική, φιλοσοφική και φιλελεύθερη σκοπιά», δήλωσε, δυο μέρες πριν από την Ημέρα της Γυναίκας. Πρόσθεσε πως όσοι υποστήριξαν την αποποινικοποίησή της το 2020 στο κράτος της Λατινικής Αμερικής είναι «δολοφόνοι».

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο κ. Μιλέι προχώρησε στην κατάργηση του υπουργείου Γυναικών, Φύλων και Διαφορετικότητας και ανήγγειλε το κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτου Κατά των Διακρίσεων (INADI). Ο πρόεδρος, που χαρακτηρίζει τον εαυτό του «αναρχοκαπιταλιστή», έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεση να κλείσει θεσμούς και οργανισμούς που ο ίδιος θεωρεί «άχρηστους».

Η κυβέρνησή του τον περασμένο μήνα απαγόρευσε τη χρήση απροκατάληπτης γλώσσας στον στρατό κι έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να την εξοβελίσει από τη δημόσια διοίκηση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός τον Ιανουάριο, ο Χαβιέρ Μιλέι καταφέρθηκε εναντίον της «κοινωνικής δικαιοσύνης», του «ριζοσπαστικού φεμινισμού» και της «ματωμένης ατζέντας της άμβλωσης».

Ο νόμος για την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης στην Αργεντινή υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2021, έπειτα από διάλογο που πόλωσε την κοινωνία. Προβλέπει τη δυνατότητα άμβλωσης ως τη 14η εβδομάδα της κύησης, χωρίς να απαιτείται να εξηγηθούν οι λόγοι. Επίσης προβλέπει αυτή τη δυνατότητα αν η εγκυμοσύνη αποτελεί συνέπεια βιασμού, καθώς και αν διατρέχει κίνδυνο η ζωή ή η υγεία της εγκύου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα