ΑΘΗΝΑ
02:35
|
02.05.2024
Πορεία στις 12 το μεσημέρι με συγκέντρωση στην Καμάρα. Αύριο το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Φωτ.: alterthess.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις κεντρικές εισόδους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απέκλεισαν από το πρωί, φοιτητές, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει. καθώς συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Από νωρίς το πρωί οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις μπάρες ελέγχου της διόδου οχημάτων, στο ύψος των οδών Εγνατίας αλλά και Αγίου Δημητρίου, καθώς και σε εισόδους περιμετρικά του πανεπιστημίου και σκοπεύουν να τις κρατήσουν κλειστές έως τις 12 το μεσημέρι που θα αποχωρήσουν για να συνεχίσουν με πορεία στους δρόμους της πόλης που θα ξεκινήσει από την Καμάρα.

Μετά το τέλος της πορείας, όπως έχει γίνει γνωστό, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στο ΑΠΘ, 22 τμήματα του οποίου εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη, και θα προχωρήσουν σε νέο αποκλεισμό των εισόδων.

Επόμενη στάση των κινητοποιήσεων για τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης θα είναι η κάθοδος στην Αθήνα, για το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που προγραμματίζεται αύριο, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εδώ και 9 εβδομάδες βρισκόμαστε στους δρόμους. Το νομοσχέδιο που τόλμησε να φέρει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της κυβέρνησης έχει απορριφθεί. Η πλειοψηφία έχει μιλήσει! Η πολιτική της κυβέρνησης, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ έρχεται τώρα με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις σπουδές μας, να διαλύσει τα πτυχία μας, να κάνει την αδικία νόμο και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», αναφέρουν οι φοιτητές στο κάλεσμά τους.

Και συνεχίζουν: «Η πολιτική αυτή που βάζει τα κέρδη πάνω από τις σπουδές και τις ζωές μας είναι που έχει διαμορφώσει το σημερινό εμπορευματοποιημένο πανεπιστήμιο, της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων και της υποβαθμισμένης φοιτητικής μέριμνας, που θα ενισχυθεί με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Απέναντι σε αυτή την πολιτική η κυβέρνηση βρίσκει τείχος όλους εμάς που μέσα από τους συλλόγους μας αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα»

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ. «Στηρίζουμε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις με όποιον τρόπο μπορούμε. Αύριο έχουμε στάση εργασίας από το πρωί και κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους μας να μην ανέβει να δουλέψει κανένας. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να μείνει ανενεργό το κτίριο διοίκησης, δίνοντας το μήνυμα ότι ζητούμε αυτό το νομοσχέδιο να παρθεί πίσω. Με όποιον τρόπο κι αν το ονοματίσουν, μιλάμε για δίδακτρα, επιδείνωση του δημοσίου πανεπιστημίου και έναν ταξικό φραγμό, όπου θα σπουδάζουν τελικά αυτοί που έχουν χρήματα. Μιλάμε και για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων μέσα στο πανεπιστήμιο κάτι που μας θίγει και μα πλήττει άμεσα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου τον φοιτητών ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων Γιάννης Κουρμούλης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα