Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης θα μεταβούν την Τρίτη ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους όπου θα διεξαχθεί η πρώτη μικρή επέμβαση σε απογευματινό χειρουργείο.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Είμαι πολύ περήφανος, καθώς θα είμαστε με τον κ. Θεμιστοκλέους την Τρίτη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου θα γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο. Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει τις περισσότερες αναμονές και έτσι ο κόσμος που περίμενε θα μπορεί πλέον να χειρουργηθεί».
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία και στον Ευαγγελισμό. Πρόσθεσε ότι η ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων με τα πρωϊνά και απογευματινά χειρουργεία σε ένα τρίμηνο από σήμερα θα γίνει δημόσια και έτσι ο ασθενής θα μπορεί να βλέπει πως γίνονται τα χειρουργεία με διαφάνεια.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε επίσης ότι στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάφορες ρυθμίσεις για τον χώρο της υγείας και τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τη διαγραφή προστίμων σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.
Και ο προσωπικός γιατρός επί πληρωμή, όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Το «σχέδιο αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» παρουσίασε ο υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοινώνοντας ότι ο πολυδιαφημισμένος «προσωπικός γιατρός» θα είναι επί πληρωμή.
Στις βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι πως πλέον ο πολίτης, εκτός από τους γιατρούς του δημοσίου, τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τους αγροτικούς γιατρούς, που είναι δωρεάν, θα μπορεί να επιλέγει το δικό του ιδιώτη γιατρό ως προσωπικό, τον οποίο όμως θα πληρώνει από την τσέπη του.
Σύμφωνα με το υπουργείο, για να λειτουργήσει ο θεσμός χρειαζόμαστε ακόμη 1.379 γιατρούς. Το 60% λείπει από την Αττική και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Έχουν καταγραφεί οι ελλείψεις και ανά Δήμο οπότε θα ανοίξουν αντίστοιχες θέσεις.
Για όλους τους γιατρούς που θα λειτουργούν ως προσωπικοί, θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης που θα πρέπει να ακολουθούν, όπως για παράδειγμα να παραπέμπουν τις γυναίκες για μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ, να ελέγχουν και να καταχωρούν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, να παρακολουθούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, να ελέγχουν τους δείκτες παχυσαρκίας και άλλα. Προσωπικοί γιατροί μπορεί να είναι μόνο γενικοί γιατροί και παθολόγοι.
Επίσης, για πρώτη φορά στη Ελλάδα δημιουργούνται επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία οι πολίτες θα έχουν μια άλλη εμπειρία όσον αφορά την Πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Ακόμη, όπως ανακοίνωσαν, προωθούνται 1.375 προσλήψεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Τέλος θα δίνεται μπόνους 30 χιλιάδων ευρώ το έτος σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της παθολογίας και της γενικής ιατρικής. Η Ελλάδα έχει ποσοστό μόλις 6% παθολόγων και γενικών γιατρών όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 26%.