ΑΘΗΝΑ
01:02
|
01.05.2024
Στις 15 Απριλίου συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος από το ξέσπασμα του πολέμου. Έκτοτε, χιλιάδες πέθαναν και εκατομμύρια παλεύουν να επιβιώσουν απέναντι στο θεριό της πείνας.
Πεινασμένα παιδάκια στο Σουδάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Σουδάν διαδραματίζεται σήμερα η μεγαλύτερη κρίση πείνας στον πλανήτη καθώς 25 εκατομμύρια άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ πολεμικών συγκρούσεων και επισιτιστικής ασφάλειας εδώ και 11 μήνες, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP).

«Εννιά στους 10 ανθρώπους αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν έκτακτα επίπεδα πείνας και έχουν κολλήσει σε περιοχές απομονωμένες στις οποίες δεν μπορεί να προσεγγίσει κανείς λόγω της συνεχιζόμενης βίας των εμπόλεμων πλευρών» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του οργανισμού ενώ στις 15 Απριλίου συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος από την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στον Σουδανό Πρόεδρο και αρχηγό του τακτικού στρατού, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, και τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο.

Η 69χρονη επικεφαλής του WFP Σίντι Μακέιν (Αμερικανίδα διπλωμάτης και μετέπειτα επιχειρηματίας, χήρα του Αμερικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν, που πέθανε από καρκίνο το 2018) μετέβη την Τετάρτη στο Σουδάν βλέποντας την δραματική κατάσταση από κοντά. Έκανε έκκληση για τερματισμό του πολέμου και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκατομμύρια εκτοπισμένους και πεινασμένους Σουδανούς.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ επισημαίνει πως στο Σουδάν έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη κρίση πείνας και εκτοπισμού αμάχων οι οποίοι ξεπερνούν ήδη τα 18 εκατομμύρια άτομα. Αναφέρει επίσης πως είναι υποσιτισμένα ένα στα πέντε παιδιά που ζουν σε καταυλισμούς κοντά στη μεθόριο του Σουδάν με το Νότιο Σουδάν.

H διευθύντρια του WFP, Σίντι Μακέιν, στο Σουδάν

Οι νεοαφιχθέντες εκτοπισμένοι Σουδανοί άμαχοι στο Νότιο Σουδάν αποτελούν το 35% των υποσιτισμένων, παρότι αποτελούν το 3% του γενικού πληθυσμού.

Τονίζει επίσης πως οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν εγκαταλείψει το λαό του Σουδάν στη μοίρα του και έχει αφεθεί μόνος του να αντιπαλέψει το καταστροφικό δίδυμο του πολέμου και της πείνας.

Μέσα στους 11 μήνες, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες (πάνω από 6.000) και έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 8 εκατομμύρια άμαχοι από τις εστίες τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα