ΑΘΗΝΑ
23:13
|
03.05.2024
Πυραυλική επίθεση Λιβεριανό πλοίο με σημαία Μπαρμπάντος, που εκμεταλλεύεται επιχείρηση με έδρα στην Ελλάδα.
Το πλοίο εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του που διασώθηκε από παραπλέοντα σκάφη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον τρεις ναυτικοί σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση των Χούθι εναντίον εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν, ανακοίνωσε ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών, σηματοδοτώντας τα πρώτα θύματα που αναφέρθηκαν από τότε που οι αντάρτες της Υεμένης ξεκίνησαν τις επιθέσεις σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα θαλάσσια περάσματα στον κόσμο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση την Τετάρτη, η οποία έπληξε το πλοίο True Confidence, ιδιοκτησίας Λιβερίας, με σημαία Μπαρμπάντος, περίπου 50 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Άντεν.

Το True Confidence ανήκει στην εγγεγραμμένη στη Λιβερία εταιρεία True Confidence Shipping και λειτουργεί από την Third January Maritime με έδρα στην Ελλάδα, ανέφεραν οι δύο εταιρείες στην κοινή τους δήλωση, τονίζοντας ότι το πλοίο δεν έχει καμία σύνδεση με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, προηγουμένως ανήκε στην Oaktree Capital Management, με έδρα το Λος Άντζελες.

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανέφερε τρεις νεκρούς, τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση καθώς και σημαντικές ζημιές στο πλοίο. Δύο αεροφωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τον αμερικανικό στρατό εμφανίζουν τη γέφυρα του πλοίου και το φορτίο του να φλέγονται.

«Αυτές οι απερίσκεπτες επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και έχουν αφαιρέσει τις ζωές διεθνών ναυτικών που απλώς κάνουν τη δουλειά τους, μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο στην οποία βασίζεται το παγκόσμιο κοινό για τη διατήρηση των αλυσίδων εφοδιασμού». ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το πλοίο εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διασώθηκαν από αμερικανικό πολεμικό και ένα ινδικό εμπορικό πλοίο που βρίσκονταν στην περιοχή.

Ο ταξίαρχος Γιαχίγια Σαρί, εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ένα προηχογραφημένο μήνυμα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις των ανταρτών θα σταματήσουν μόνο όταν αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τους Χούθι «να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις κατά των διεθνών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου περιστατικού.

Διατηρούν την ικανότητα επίθεσης οι Χούθι

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για περισσότερο από ενάμιση μήνα, οι αντάρτες της Υεμένης παραμένουν σε θέση να εξαπολύσουν σημαντικές επιθέσεις.

Αυτές οι επιθέσεις περιλαμβάνουν την επίθεση του περασμένου μήνα σε ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε λίπασμα, το Rubymar , το οποίο βυθίστηκε το Σάββατο, μετά από αρκετές μέρες που έπλεε ακυβέρνητο, και την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια επίθεση των Χούθι την Τρίτη έπληξε το USS Carney, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke που συμμετέχει στην αποστολή των ΗΠΑ κατά των ανταρτών. Η επίθεση στο Carney περιλάμβανε drones που μεταφέρουν βόμβες και έναν αντιαρματικό βαλλιστικό πύραυλο, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αργότερα αεροπορική επιδρομή καταστρέφοντας τρεις πυραύλους και τρία μη επανδρωμένα σκάφη που έφεραν βόμβες, δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα