ΑΘΗΝΑ
00:49
|
02.05.2024
3.500 παράνομες οικιστικές μονάδες έρχονται να προστεθούν στις 20.000 που οικοδομήθηκαν την περασμένη χρονιά.
Εργοτάξιο κατασκευής νέων συγκροτημάτων στον ισραηλινό εποικισμό Γκιβάτ Ζέεβ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευρεία καταδίκη αντιμετωπίζει το σχέδιο του Ισραήλ να εγκαταστήσει χιλιάδες νέους έποικους στη Δυτική Όχθη, καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» για 3.500 νέες οικιστικές μονάδες σε παράνομους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, σηματοδοτεί την πρώτη έγκριση μεταφοράς εποίκων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στη Γάζα και έρχεται να προστεθεί στην οικοδόμηση περισσότερων από 20.000 οικιστικών μονάδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την περασμένη χρονιά.

Η επέκταση των εποικισμών αφορά στις περιοχές Μάαλε Αντούμιμ, Κεντάρ και Εφράτ και σύμφωνα με εκτιμήσεις σχετίζεται με αντίποινα για ένα επεισόδιο των Φεβρουάριο κατά το οποίο παράνομοι έποικοι δέχτηκαν πυρά.

«Οι εχθροί προσπαθούν να μας βλάψουν και να μας αποδυναμώσουν, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε και να χτίζουμε σε αυτή τη γη», δήλωσε ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπεύθυνος για τις πολιτικές υποθέσεις στη Δυτική Όχθη, σε ανάρτησή του στο X, προσθέτοντας ότι οι νέες μονάδες προστίθενται στις 18.515 οικιστικές μονάδες σε παράνομους οικισμούς που εγκρίθηκαν το περασμένο έτος .

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισε τους εποικισμούς παράνομους, προσθέτοντας ότι «αποτελούν αφορμή για να συνεχιστεί ο κύκλος της βίας» κάνοντας έκκληση για διεθνείς κυρώσεις που θα αποτρέψουν το Ισραήλ από την οικοδόμηση περισσότερων οικισμών, ενώ ζήτησε και κυρώσεις σε βάρος του ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ και του Σμότριτς καθώς και οποιουδήποτε άλλου ισραηλινού αξιωματούχου διαδραματίζει ρόλο στην εμβάθυνση και τη χρηματοδότηση παράνομων εποικισμών.

Η Χαμάς χαρακτήρισε την κίνηση «επιβεβαίωση του Σιωνιστικού σχεδίου που αποσκοπεί στον έλεγχο της γης μας, στον περιορισμό του λαού μας και στην απομόνωσή του», ενώ η Ιορδανία χαρακτήρισε τους εποικισμούς «μονομερή και παράνομα μέτρα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη «να δοθεί ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό, να μπορέσει να αποκτήσει τα δικαιώματά του να ζει με ασφάλεια και να ιδρύσει το παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία και σχετικό διεθνές ψήφισμα».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ την απόσυρση των σχεδίων επέκταση των εποικισμών ζήτησε και η Γερμανία κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τα σχέδια του Ισραήλ, «παράνομα, απογοητευτικά και αντιπαραγωγικά για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης».

«Η κυβέρνησή μας διατηρεί σταθερή αντίθεση στην επέκταση των εποικισμών», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες την περασμένη εβδομάδα.

«Κατά την κρίση μας, αυτή η κίνηση αποδυναμώνει την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε, αν και δεν έκανε καμία αναφορά στις απτές συνέπειες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το Ισραήλ για την επέκταση των εποικισμών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα