ΑΘΗΝΑ
07:36
|
05.05.2024
Η ατζέντα περιλαμβάνει μια «ειρηνευτική φόρμουλα» για τον τερματισμό του πολέμου, τη διμερή συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα συζητήσουν για την πορεία του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και τις διμερείς σχέσεις.

Πριν την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε ναυπηγεία όπου «κατασκευάζονται κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό» της Ουκρανίας. «Επιθεώρησα την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό της κορβέτας Ivan Mazepa και μίλησα με το προσωπικό του ουκρανικού Ναυτικού. Τους ευχαρίστησα για τις υπηρεσίες τους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε:

Ενισχύουμε τη χώρα μας. Επιθεώρησα επίσης την κατασκευή της δεύτερης κορβέτας μας, της κλάσης Ada και της έδωσα το όνομα του Hetman Ivan Vyhovskyi.

Στην ανάρτησή του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ερντογάν και όλες τις τουρκικές και ουκρανικές αμυντικές εταιρείες «για τη συνεργασία τους για να φέρουμε την ειρήνη πιο κοντά και να γίνει μόνιμη».

Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι η «ατζέντα» της επίσκεψης περιλαμβάνει μια «ειρηνευτική φόρμουλα» με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, τη διμερή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και την απελευθέρωση των Ουκρανών αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Μόσχα.

Το Reuters, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, μεταδίδει ότι η Τουρκία αναμένεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οΤούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι είναι καιρός η Ουκρανία και η Ρωσία να ξεκινήσουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό δεν πρέπει να σημαίνει αναγνώριση των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Η Άγκυρα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με την Ουκρανία και εμβαθύνοντας την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ υπέγραψε συμφωνία για συμμετοχή της στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Όταν επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία, στοχεύουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ισχυροί υποστηρικτές των προσπαθειών ανοικοδόμησης της χώρας, με βάση τη στρατηγική μας συνεργασία», ανέφερε η τουρκική πηγή στο Reuters.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη έρχεται πριν από την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις ρωσικές εκλογές στις 15-17 Μαρτίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα