ΑΘΗΝΑ
06:15
|
04.05.2024
Οι μαθητές βρίσκονταν στον χώρο του προαυλίου όταν δεκάδες ένοπλοι με μοτοσικλέτες πέρασαν μέσα από το σχολείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 280 μαθητές της Νιγηρίας έχουν απαχθεί στη βορειοδυτική πόλη Κουρίγκα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι μαθητές βρίσκονταν στον χώρο του προαυλίου γύρω στις 08:30 τοπική ώρα όταν δεκάδες ένοπλοι με μοτοσικλέτες πέρασαν μέσα από το σχολείο, είπε ένας μάρτυρας.

Οι μαθητές, ηλικίας οκτώ έως 15 ετών, απήχθησαν μαζί με έναν δάσκαλο, πρόσθεσαν.

Οι συμμορίες απαγωγέων, γνωστές ως ληστές, έχουν συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, ειδικά τη βορειοδυτική περιοχή. Ωστόσο, είχε σημειωθεί μείωση στις μαζικές απαγωγές παιδιών τον περασμένο χρόνο μέχρι αυτή την εβδομάδα.

Η απαγωγή επιβεβαιώθηκε από τον Ούμπα Σάνι, τον κυβερνήτη της πολιτείας Καντούνα, στην οποία περιλαμβάνεται και την Κουρίγκα.

Είπε ότι 187 μαθητές είχαν εξαφανιστεί από ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 125 από το δημοτικό σχολείο της περιοχής, αλλά ότι 25 επέστρεψαν έκτοτε.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, εν τω μεταξύ, είπε ότι ένα κορίτσι πυροβολήθηκε από τους ένοπλους και λάμβανε ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο Birnin Gwari.

Ένας δάσκαλος που κατάφερε να διαφύγει είπε ότι οι ντόπιοι προσπάθησαν να σώσουν τα παιδιά, αλλά απωθήθηκαν από τους ένοπλους και ένα άτομο σκοτώθηκε.

Σχεδόν κάθε οικογένεια στην πόλη πιστεύεται ότι έχει ένα παιδί ανάμεσα στα θύματα που απήχθησαν και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για τον εντοπισμό τους.

«Κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω», υποσχέθηκε ο κυβερνήτης.

Τον Ιανουάριο, ληστές σκότωσαν έναν διευθυντή σχολείου στην περιοχή και απήγαγαν τη γυναίκα του.

Η απαγωγή έρχεται λίγες μέρες μετά τον φόβο απαγωγής δεκάδων γυναικών και παιδιών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ενώ μάζευαν καυσόξυλα στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Ωστόσο, οι δύο περιπτώσεις μαζικών απαγωγών δεν θεωρείται ότι σχετίζονται.

Οι εγκληματικές συμμορίες απαγωγών που προκαλούν φόβο στη βορειοδυτική Νιγηρία είναι ξεχωριστές από την μαχητική ισλαμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά, αν και υπήρξαν αναφορές ότι μπορεί να συνεργάστηκαν κατά καιρούς.

Η επίθεση της Πέμπτης συνέβη σε μια περιοχή που ελέγχεται από την Ανσαρου, μια αποσχισθείσα φατρία της Μπόκο Χαράμ, η οποία απήγαγε περισσότερες από 200 μαθήτριες από την πόλη Chibok το 2014.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η σπειροειδής και προσοδοφόρα βιομηχανία απαγωγών της Νιγηρίας, ψηφίστηκε το 2022 ένας αμφιλεγόμενος νόμος που καθιστά έγκλημα την πληρωμή λύτρων. Επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 15 ετών, ωστόσο κανείς δεν έχει συλληφθεί ποτέ.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η οικογένεια μιας ομάδας αδελφών που απήχθησαν στην πρωτεύουσα, την Αμπούτζα, αρνήθηκε μια δήλωση της αστυνομίας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έσωσαν τα κορίτσια, λέγοντας ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν τα λύτρα.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα