ΑΘΗΝΑ
00:35
|
03.05.2024
Με μεγάλη καθυστέρηση ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, γιατί η Ζωή Κωνσταντοπούλου... διάβαζε τα άρθρα ένα ένα.
Κοντά στα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια τριήμερη συζήτηση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, όπως αναμενόταν, πέρασε αργά το βράδυ της Παρασκευής από την Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μετά από μια μαραθώνια τριήμερη διαδικασία, συνολικής διάρκειας 47 ωρών.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης. Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Κασιμάτη, η οποία, από λάθος της, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.

Η ομιλία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, λίγο μετά τις 9 το βράδυ ήταν αυτή που έκλεισε τον γύρο των ομιλιών και έδωσε τη σκυτάλη στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας , η οποία όμως ολοκληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και οι βουλευτές της Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου έμειναν στα έδρανα για σχεδόν δύο ώρες διαβάζοντας μια προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έγιναν δεκτά από την παραπάνω πλειοψηφία (158+1), ενώ ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών).

Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα