ΑΘΗΝΑ
07:30
|
27.04.2024
«Ερχόμαστε να διαδηλώσουμε και μας φέρεστε σαν εγκληματίες». Το φωτορεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζήλου από τη μεγάλη φοιτητική πορεία.
Από τη σημερινή διαδήλωση των φοιτητών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πορεία που ξεκίνησε στο κέντρο της Αθήνας αποκαλύπτει τη συγκλονιστική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών από όλη τη χώρα, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ξεκίνησαν από τα Προπύλαια για το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο, ενώ από τα μεγάφωνα εκπρόσωποι απευθύνουν αγωνιστικούς χαιρετισμούς, εκφράζουν την αποφασιστικότητα για την συνέχιση του περήφανου αγώνα, που ξεκίνησε πριν περίπου δύο μήνες, μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά τους.

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Το δίκιο του αγώνα βάζουμε μπροστά για να ‘χουμε πτυχία, για να ‘χουμε δουλειά», «Σε κάθε Τμήμα παντού ξεσηκωμός, ποτέ να μην περάσει ο νόμος τους αυτός» είναι μερικά από τα συνθήματα που συγκλονίζουν το κέντρο της Αθήνας.

Το δικό τους «παρών», δίνουν και Εργατικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες. «Εμείς οι εργαζόμενοι που φτύνουμε αίμα κάθε μέρα για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και να προσπαθήσουμε να τους μάθουμε δύο γράμματα, αντιλαμβανόμαστε από πρώτο χέρι, τί είναι αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, χαιρετίζοντας στο συλλαλητήριο.

Στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο συμμετείχαν με τα πανό των Συλλόγων τους φοιτητές και φοιτήτριες από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Πελοποννήσου, του Αιγαίου, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και φυσικά από όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια της Αττικής.

Η αστυνομία εμποδίζει πούλμαν φοιτητών στην Πάτρα

Πάνω από 45 λεπτά (λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το μεγάλο συλλαλητήριο) διμοιρίες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και άνδρες με πολιτικά είχαν σταματήσει λεωφορείο με φοιτητές στο Μεταξουργείο, προκειμένου να κάνουν έλεγχο στις αποσκευές τους.

«Ερχόμαστε να διαδηλώσουμε με τα πρόσωπά μας, εσείς τα έχετε καλυμμένα. Μας φέρεστε σαν εγκληματίες» έλεγαν οι φοιτητές που έφτασαν στην Αθήνα από την Πάτρα για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μάλιστα αστυνομικός φώναζε ότι δήθεν διαπράττουν το αδίκημα της απείθειας, σε μία προσπάθεια να τους τρομοκρατήσει. Χρειάστηκε να πάει στο σημείο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ, η οποία στηρίζει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, για να αφήσουν οι αστυνομικοί το λεωφορείο να αποχωρήσει.

Οι πρώτες εικόνες

Ο φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνος Ζήλος απαθανάτισε λεπτό προς λεπτό τον παλμό της πορείας. Αυτά είναι ορισμένα χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα