ΑΘΗΝΑ
01:56
|
05.05.2024
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν που να συμπέσει με τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού των Μουσουλμάνων.
Υποστηρικτές της ένοπλης λαϊκής αντίστασης του Σουδάν, που υποστηρίζει τον στρατό, επιβιβαίνουν σε φορτηγά στο Γκανταρίφ στο ανατολικό Σουδάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν που να συμπέσει με τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού των Μουσουλμάνων και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν απελπιστική ανάγκη για τρόφιμα, με την ανθρωπιστική απάντηση σε οριακό σημείο, αναφέρει το Al Jazeera.

Δεκατέσσερις χώρες στο 15μελές συμβούλιο υποστήριξαν την Παρασκευή το ψήφισμα που πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο, με μόνο τη Ρωσία να απείχε από την ψηφοφορία που καλούσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδιώξουν βιώσιμη επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου».

Οι μάχες μαίνονται στο Σουδάν από τις 15 Απριλίου 2023, φέρνοντας τον στρατό του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν εναντίον των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν «Hemedti» Νταγκάλο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε, 8,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί βίαια και οι μάχες έχουν επιπλέον καταστρέψει τις υποδομές και ακρωτηριάζουν την οικονομία.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζέιμς Καριούκι, προέτρεψε τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις και την RSF «να ενεργήσουν σε αυτό το ενωμένο διεθνές κάλεσμα για ειρήνη και να φιμώσουν τα όπλα».

Το ψήφισμα καλούσε όλες τις πλευρές να υιοθετήσουν μια άμεση «παύση των εχθροπραξιών» πριν από το Ραμαζάνι, μια εποχή νηστείας, προσευχής και προβληματισμού για τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

Προέτρεψε τα εμπόλεμα μέρη να επιτρέψουν την «ανεμπόδιστη» ανθρωπιστική πρόσβαση πέρα από τα σύνορα και τις γραμμές μάχης.

Το ψήφισμα εξέφρασε επίσης «σοβαρή ανησυχία για την εξάπλωση της βίας και την καταστροφική και επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων κρίσης, ή χειρότερα, της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, ιδιαίτερα στο Νταρφούρ».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να «τιμούν τις αξίες του Ραμαζανιού τιμώντας την παύση των εχθροπραξιών στο Ραμαζάνι», καθώς προειδοποίησε ότι η σύγκρουση απειλεί την ενότητα του Σουδάν και «θα μπορούσε να πυροδοτήσει περιφερειακή αστάθεια δραματικών διαστάσεων».

Η Αφρικανική Ένωση υποστήριξε επίσης τη διακοπή των μαχών κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα ή γύρω στη Δευτέρα, ανάλογα με τη θέαση της ημισέληνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα