ΑΘΗΝΑ
04:19
|
03.05.2024
Το Ιράν καταδίκασε μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με τη βίαιη καταστολή το 2022 σε ειρηνικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν και σε όλο τον κόσμο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν καταδίκασε μια έκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βίαιη καταστολή της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 2022 σε ειρηνικές διαδηλώσεις και η συγκεκριμένη στόχευση γυναικών και κοριτσιών ήταν σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, με πολλές να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η έκθεση βασίστηκε σε «αβάσιμους ισχυρισμούς» και «ψευδείς και μεροληπτικές πληροφορίες, χωρίς νομική βάση», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι.

Διαδηλώσεις σάρωσαν σε όλο το Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμανί το 2022, ενώ βρισκόταν υπό την κράτηση, μιας 22χρονης Ιρανής Κούρδης που συνελήφθη για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας για τις γυναίκες.

Οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα εμπειρογνωμόνων που δόθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2022.

«Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων όχι μόνο δεν διαπίστωσε την αλήθεια, αλλά και σκόπιμα παραμόρφωσε τα γεγονότα», είπε ο Καναάνι.

Στην πρώτη έκθεσή της, η ανεξάρτητη διεθνής διερευνητική αποστολή δήλωσε την Παρασκευή ότι πολλές από τις παραβιάσεις που αποκαλύφθηκαν «ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – συγκεκριμένα αυτά της δολοφονίας, φυλάκισης, βασανιστηρίων, βιασμών και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας, δίωξης, εξαναγκαστικής εξαφάνισης και άλλες απάνθρωπες πράξεις».

Αυτό ήταν μέρος «μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Ιράν, συγκεκριμένα εναντίον γυναικών, κοριτσιών, αγοριών και ανδρών που έχουν ζητήσει ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και λογοδοσία», δήλωσε η Σάρα Χοσαΐν, η οποία προεδρεύει της τριμελούς αποστολής.

Η έκθεση καλούσε τις αρχές «να παράσχουν δικαιοσύνη, αλήθεια και αποζημιώσεις στα θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τις διαδηλώσεις».

Ο Καναάνι ισχυρίστηκε ότι η έκθεση «ετοιμάστηκε από το Σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ], τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες δυτικές χώρες», οι οποίες «συνέχιζαν ένα σχέδιο ιρανοφοβίας και δυσφήμισης του Ιράν».

Αυτές οι χώρες ήταν «οργισμένες για την αποτυχία των επεμβάσεων τους κατά τη διάρκεια των ταραχών», είπε ο Καναάνι, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις.

Μια ειδική επιτροπή στην οποία ανατέθηκε από τον Πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι να διερευνήσει τις διαδηλώσεις «έστειλε πρόσφατα την τελική έκθεσή της στον πρόεδρο», πρόσθεσε, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα ευρήματά της.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ δήλωσαν ότι «όχι [λιγότεροι] από 551» διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «χρησιμοποίησαν περιττή και δυσανάλογη βία». Δεκάδες άνθρωποι τυφλώθηκαν, είπαν, προσθέτοντας ότι βρήκαν επίσης στοιχεία για εξωδικαστικές δολοφονίες.

Αντί να διεξάγει μια κατάλληλη έρευνα για τον θάνατο της Αμινί, η Τεχεράνη «μπόλυψε ενεργά την αλήθεια», είπαν.

Κατά την καταστολή συνελήφθησαν άτομα «που απλώς χόρευαν» ή κορνάρησαν, ενώ εκατοντάδες παιδιά, μερικά ακόμη και 10 ετών, συνελήφθησαν επίσης.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο στις 15 Μαρτίου.

Αυτή την εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι ιρανικές αρχές ξεκίνησαν μια μαζική εκστρατεία για την επιβολή των νόμων για την υποχρεωτική χιτζάμπ «μέσω της ευρείας παρακολούθησης γυναικών και κοριτσιών σε δημόσιους χώρους και μαζικών αστυνομικών ελέγχων με στόχο τις γυναίκες οδηγούς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα