ΑΘΗΝΑ
11:32
|
06.05.2024
Ορισμένοι υπάλληλοι της UNRWA δέχθηκαν πιέσεις από τις ισραηλινές αρχές για να δηλώσουν ψευδώς ότι η υπηρεσία έχει διασυνδέσεις με τη Χαμάς.
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι περιμένουν να λάβουν βοήθεια από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 7 Μαρτίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είπε ότι ορισμένοι υπάλληλοι που απελευθερώθηκαν στη Γάζα από την ισραηλινή κράτηση ανέφεραν ότι δέχθηκαν πιέσεις από τις ισραηλινές αρχές για να δηλώσουν ψευδώς ότι η υπηρεσία έχει διασυνδέσεις με τη Χαμάς και ότι το προσωπικό συμμετείχε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αναφέρει το Reuters.

Οι ισχυρισμοί περιέχονται σε μια έκθεση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) που ελέγχθηκε από το Reuters και με ημερομηνία Φεβρουάριο του 2024, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση κατά την κράτηση στο Ισραήλ από μη αναγνωρισμένους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που εργάζονται για την UNRWA.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA Τζουλιέτ Τούμα είπε ότι η υπηρεσία σχεδιάζει να παραδώσει τις πληροφορίες της 11-σελίδης, αδημοσίευτης έκθεσης σε υπηρεσίες εντός και εκτός του ΟΗΕ που ειδικεύονται στην τεκμηρίωση πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Όταν ο πόλεμος τελειώσει, χρειάζεται να γίνει μια σειρά ερευνών για να εξεταστούν όλες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Το έγγραφο ανέφερε ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι υπάλληλοι της UNRWA συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό και προσέθεσε ότι η κακομεταχείριση που είπαν ότι είχαν βιώσει περιελάμβανε σοβαρούς σωματικούς ξυλοδαρμούς, εικονικούς πνιγμούς και απειλές για κακό σε μέλη της οικογένειας.

«Μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας έχουν υποστεί απειλές και εξαναγκασμό από τις ισραηλινές αρχές κατά τη διάρκεια της κράτησης και πιέζονται να κάνουν ψευδείς δηλώσεις κατά του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου ότι ο Οργανισμός έχει σχέσεις με τη Χαμάς και ότι μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν στις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου 2023», αναφέρει η έκθεση.

Η UNRWA απέρριψε αίτημα του Reuters να δει απομαγνητοφωνημένα αρχεία των συνεντεύξεων της που περιείχαν ισχυρισμούς για εξαναγκασμένες ψευδείς ομολογίες.

Εκτός από την εικαζόμενη κακοποίηση που υπέστησαν μέλη του προσωπικού της UNRWA, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι περιέγραψαν ευρύτερα κατηγορίες κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, εξευτελισμού, απειλών, επιθέσεων σκύλων, σεξουαλικής βίας και θανάτου κρατουμένων στους οποίους αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη, αναφέρει η έκθεση της UNRWA.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Η UNRWA, η οποία παρέχει βοήθεια και βασικές υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης λόγω των ισραηλινών ισχυρισμών που έγιναν τον Ιανουάριο ότι 12 από τα 13.000 μέλη του προσωπικού της στη Γάζα συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές κατηγορίες οδήγησαν 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να σταματήσουν τη χρηματοδότηση 450 εκατομμυρίων δολαρίων της UNRWA, βάζοντας τις επιχειρήσεις της σε κρίση. Η UNRWA απέλυσε ορισμένα μέλη του προσωπικού, λέγοντας ότι ενήργησε για να προστατεύσει την ικανότητα της υπηρεσίας να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, και ξεκίνησε μια ανεξάρτητη εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ.

Η Νορβηγία, η οποία συνέχισε να χρηματοδοτεί τον οργανισμό, δήλωσε στις 6 Μαρτίου ότι πολλές χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους είναι πιθανό να έχουν αμφιβολίες και οι πληρωμές θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν σύντομα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις αναφορές για εξαναγκασμό του προσωπικού της UNRWA και κακομεταχείριση κρατουμένων, αν και οι ισχυρισμοί για κακομεταχείριση συμφωνούν με τις περιγραφές Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν από την κράτηση τον Δεκέμβριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο που αναφέρθηκαν από το Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ερωτηθείς από το Reuters για σχολιασμό σχετικά με το φάσμα των ισχυρισμών στην έκθεση, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν απάντησε συγκεκριμένα στους ισχυρισμούς εξαναγκασμού του προσωπικού της UNRWA, αλλά είπε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ενεργούν σύμφωνα με το ισραηλινό και το διεθνές δίκαιο για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Συγκεκριμένες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά προωθούνται στις αρμόδιες αρχές για επανεξέταση και διεξάγεται έρευνα για κάθε θάνατο κρατουμένου από τη στρατιωτική αστυνομία, είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ αρνείται γενικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι υπόκεινται στον έλεγχο της Χαμάς και μπορεί να αναγκαστούν να καταγγείλουν το Ισραήλ διαφορετικά διακινδυνεύουν «ζημιά».

Απαντώντας σε αυτόν τον ισχυρισμό σχετικά με την αξιοπιστία των κρατουμένων, η Τούμα είπε ότι η έκθεση βασίζεται σε «μαρτυρίες από πρώτο χέρι που μας είπαν οι άνθρωποι. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε σαφώς κάποια σωματική επίδραση στο σώμα των ανθρώπων. Και επίσης ψυχολογικός αντίκτυπος. Αυτό επίσης έχει τεκμηριωθεί».

Η UNRWA παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και παροχής βοήθειας σε περίπου 5,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ ήταν μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός στον ετήσιο προϋπολογισμό της με 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέες κατηγορίες στην UNRWA στις 4 Μαρτίου, λέγοντας ότι απασχολούσε πάνω από 450 «στρατιωτικούς» από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες και ότι το Ισραήλ έχει μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΑΝΑΚΡΙΣΗ

Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο επικεφαλής της UNRWA προειδοποίησε για «μια σκόπιμη και συντονισμένη εκστρατεία» με στόχο τον τερματισμό των εργασιών της υπηρεσίας, επικαλούμενος σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την καταστροφή της υποδομής της υπηρεσίας στη Γάζα.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες ισραηλινές κατηγορίες, ο Τούμα είπε ότι η UNRWA ενθάρρυνε κάθε οντότητα με πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς εναντίον του προσωπικού της UNRWA να τις μοιραστεί με την έρευνα, η οποία διεξάγεται από εποπτικό όργανο του ΟΗΕ.

Η Τούμα είπε στο Reuters ότι το έγγραφο βασίστηκε σε συνεντεύξεις που είχε πραγματοποιήσει η υπηρεσία με δεκάδες Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν από την ισραηλινή κράτηση στους οποίους η UNRWA παρείχε βοήθεια.

Είπε ότι δεν μπορούσε να δώσει πιο λεπτομερή στοιχεία και δεν ήξερε πόσοι από τους κρατούμενους έκαναν τους ισχυρισμούς για κακοποίηση ή εξαναγκάστηκαν να πουν ότι η UNRWA έχει συνδέσμους με τη Χαμάς.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε κρατούμενους που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα για παρατεταμένες περιόδους ανάκρισης προτού επιστραφούν στη Γάζα μέσω του περάσματος Kerem Shalom από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ UNRWA

Η έκθεση ανέφερε ότι η UNRWA είχε τεκμηριώσει την απελευθέρωση 1.002 κρατουμένων στο Kerem Shalom ηλικίας από έξι έως 82 ετών από τις 19 Φεβρουαρίου.

Η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου σκότωσε 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ και είχε ως αποτέλεσμα άλλοι 253 να απαχθούν, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης που ξεκίνησε ως απάντηση, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Η UNRWA καταδίκασε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί εναντίον της υπηρεσίας – εάν αληθεύουν – αποτελούν προδοσία των αξιών του ΟΗΕ και των ανθρώπων που υπηρετεί η UNRWA.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ δήλωσαν στις 29 Φεβρουαρίου ότι περίμεναν να λάβουν σύντομα υλικό από το Ισραήλ σχετικά με τις κατηγορίες του ότι στελέχη της UNRWA είναι μέλη της Χαμάς.

Το Ισραήλ λέει ότι η UNRWA πρέπει να κλείσει.

Το Reuters έχει πάρει προηγουμένως συνεντεύξεις από Παλαιστίνιους που κρατήθηκαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι οποίοι ανέφεραν κακομεταχείριση. Περιλαμβάνουν τρεις άνδρες που δήλωσαν ότι αυτοί και οι άλλοι κρατούμενοι τους είχαν ξυλοκοπηθεί, τους άφησαν με τα εσώρουχα και τους έκαψαν με τσιγάρα.

Το αντίγραφο της αναφοράς που είδε το Reuters δεν περιείχε φωτογραφίες ούτε ταυτοποιούσε κανέναν από τους συλληφθέντες ονομαστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα