ΑΘΗΝΑ
11:02
|
30.04.2024
Η Σαουδική Αραβία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατασκεύασε τζαμί χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Το πρώτο τρισδιάστατο τζαμί στον κόσμο αποκαλύφθηκε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στις 7 Μαρτίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σαουδική Αραβία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατασκεύασε τζαμί χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Αυτό το επίτευγμα ξεπερνά τις φιλοδοξίες του Ντουμπάι των ΗΑΕ, το οποίο είχε τα δικά του σχέδια να χτίσει το πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωμένο τζαμί στον κόσμο μέχρι τις αρχές του 2025. Τα εγκαίνια του μοναδικού ορόσημου έρχονται λίγο πριν από τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

Το τζαμί Abdulaziz Abdullah Sharbatly, που βρίσκεται στο προάστιο Al-Jawhara της Τζέντα, πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο επιχειρηματία ως φόρο τιμής από τη σύζυγό του, τη Σαουδάραβα επιχειρηματία Ουατζνάτ Αμπντουλγουαχέντ της οποίας η εταιρεία, Fursan Real Estate χρησιμοποίησε τρισδιάστατους εκτυπωτές από τον κινέζο κατασκευαστή Guanli.

Το τζαμί που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, έκτασης 5.600 τετραγωνικών μέτρων αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου της National Housing Co. και παρουσιάστηκε σε μια συγκέντρωση ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Την Παρασκευή, το Arab News σημείωσε ότι οι μιναρέδες σχεδιάστηκαν για να κάνουν το τζαμί ένα ξεχωριστό ορόσημο στη γειτονιά, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός του ανοιχτού εξωτερικού χώρου εμπνεύστηκε από τον Hijr Ismail δίπλα στην Κάαμπα στο Μεγάλο Τζαμί, που χρησιμεύει ως επέκταση για τους πιστούς έξω από το τζαμί κατά τις προσευχές της Παρασκευής, τις προσευχές taraweeh το Ραμαζάνι και το Ιντ.

Το δημοσίευμα επικαλέστηκε την Αμπντουλγουαχέντ να είπε: «Η σχεδιαστική ιδέα του τζαμιού βασίστηκε στην καλλιέργεια μιας αίσθησης ηρεμίας μεταξύ των πιστών μέσω της αρχής της ευγενικής φιλοξενίας.

«Ως εκ τούτου, το σχέδιο του τζαμιού επικεντρώθηκε σε έναν κύκλο που μπορεί εύκολα να προσανατολιστεί προς την qibla. Δόθηκε προσοχή στη μάζα του κτιρίου και στη σχέση του με το φυσικό φως, στον σχεδιασμό των εισόδων και των πυλών και στις εξωτερικές προσόψεις που αντικατοπτρίζουν την αρχιτεκτονική ταυτότητα».

«Είναι σημαντικό να μην χάσουμε την ουσία που πρέπει να ενσωματώνουν τα τζαμιά, ενώ παράλληλα τηρούνται οι γενικές προϋποθέσεις, όπως η έμφαση στις αξίες του Αστικού Χάρτη του Βασιλιά Σαλμάν, οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στην πολιτιστική κληρονομιά της αρχιτεκτονικής Χετζάζι και η παρουσίασή τους σε σύγχρονη μορφή, μεταξύ άλλων», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

ΔΕΘ: Το ρομπότ Σοφία δεν υπολόγισε το σκαλοπάτι και έφαγε… σαβούρα

Πογκρόμ του Κιέβου κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Έκκληση του Κύριλλου για διεθνή συμπαράσταση

Συνάντηση Κουτσούμπα-Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα