ΑΘΗΝΑ
08:01
|
06.05.2024
«Μια Κατοχή που σφετερίζεται ένα Ολοκαύτωμα» είπε τολμηρά ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ. «Πώς αντιστεκόμαστε στην αποκτήνωση;»
Ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε γενναίες δηλώσεις προέβη ο Βρετανός σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ όσον αφορά τη σφαγή στη Λωρίδας της Γάζας από τον Ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της απονομής του Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας για τη «Ζώνη Ενδιαφέροντός» του, εν μέσω μάλιστα μια αίθουσας στην οποία κάθονταν αρκετοί με το έμβλημα της συμπαράστασής τους στην Παλαιστίνη πάνω στο ένδυμά τους.

Ο εβραϊκής καταγωγής Γκλέιζερ διάβασε τον ευχαριστήριο λόγο-δήλωσή του, αναφέροντας πράγματα που οπωσδήποτε θα συζητηθούν, και ενδεχομένως να μην αρέσουν σε αρκετούς στο Χόλιγουντ.

Η ταινία «Ζώνη Ενδιαφέροντός», χαλαρά βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάρτιν Εϊμις του 2014, πραγματεύεται την καθημερινότητας του Ρούντολφ Ες, του ναζί διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, και της οικογένειάς του, όσο έζησαν στο κομψό σπιτάκι με τον κήπο, δίπλα στο ποτάμι, αντικριστά στον τοίχο της επίγειας κόλασης του στρατοπέδου όπου εξοντώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Εβραίοι.

Εδώ ολόκληρη η δήλωσή του:

«Η ταινία μας δείχνει πού οδηγεί η αποκτήνωση στη χειρότερη μορφή της. Διαμόρφωσε όλο το παρελθόν και το παρόν μας.

Αυτή τη στιγμή στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται να βλέπουν να σφετερίζεται ο εβραϊσμός τους και το Ολοκαύτωμα από μια κατοχή που οδήγησε σε συγκρούσεις, για τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους.

Είτε πρόκειται για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είτε για τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα, για όλα τα θύματα αυτής της απανθρωποποίησης, πώς αντιστεκόμαστε;

H Aleksandra Bystron Kolodziejczyk, το κορίτσι που λάμπει στην ταινία, όπως και στη ζωή της, επέλεξε την αντίσταση. Αφιερώνω αυτό το βραβείο στη μνήμη της και στην αντίστασή της».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα