ΑΘΗΝΑ
07:21
|
06.05.2024
Συμπληρωματική έκθεση του Βασίλη Κοκοτσάκη θέτει σοβαρά ερωτήματα για το αδήλωτο 4ο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το οποίο φαίνεται να προκλήθηκε η εκρηκτική φωτιά.
Η τραγωδία των Τεμπών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως η συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη του Βασίλη Κοκοτσάκη, ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών, μέσα από την τεχνική έκθεση που συνέταξε με εντολοδότες συγγενείς θυμάτων από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπητην οποία δημοσιεύει αναλυτικά το Documento.

Ένα αδήλωτο βαγόνι που κανείς δεν ξέρει τι μετέφερε, το τέταρτο κατά σειρά της εμπορικής αμαξοστοιχίας, από το οποίο μάλιστα φαίνεται να ξεκινούν η έκρηξη και μετέπειτα η φωτιά, αγνοείται. Τα συντρίμμια του ούτε έχουν καταγραφεί ούτε διακρίνονται στο σημείο κατάληξης της εμπορικής αμαξοστοιχίας μετά τη σύγκρουσή της στα Τέμπη με το επιβατικό τρένο. Μάλιστα, το αεριώδες νέφος και η εκδήλωση της μηχανικής έκρηξης που είχαν αποτέλεσμα τον βίαιο θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων ξεκινούν από την πλατφόρμα αυτού του τέταρτου βαγονιού.

«Πιθανολογούμε ότι το σημείο έναρξης του φαινομένου της δημιουργίας του αεριώδους νέφους και εκδήλωσης της μηχανικής έκρηξης με όλη την ήδη αναφερθείσα στην κύρια τεχνική μας έκθεση κλιμάκωση έλαβε χώρα στην πλατφόρμα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίου το οποίο αποκολλήθηκε και εκτινάχθηκε, προφανώς λόγω της μεγάλης ταχύτητας εκτόνωσης του δημιουργηθέντος από την παρουσία διαρρέοντος πτητικού υλικού» αναφέρεται επί λέξει στην έκθεση Κοκοτσάκη.

«Εκλύθηκε αέριο υπό τη μορφή νέφους»

Σημαντικό σημείο της έκθεσης είναι και το συμπέρασμα σχετικά με την αιτία της έκρηξης και της φωτιάς από βίντεο που αναλύθηκε στο ειδικό εργαστήριο του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χιούστον δρ. Μάνου Παπαδάκη και των συνεργατών του. Συγκεκριμένα αναλύθηκε βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης στα 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Όπως εξηγεί στο Documento ο δρ, Παπαδάκης, η επεξεργασία του βίντεο έγινε με τη βοήθεια αλγορίθμου ο οποίος χρησιμοποιείται στην επεξεργασία βιντεοληπτικού υλικού που έχει μαγνητοσκοπηθεί υποβρυχίως: «Κάναμε μια ανάλυση η οποία χρησιμοποιεί μεθόδους της εφαρμοσμένης αρμονικής αναλύσεως, η οποία ως σκοπό είχε να απομονώσει καλύτερα τις γραμμές και τα σχήματα στο βίντεο. Αυτό λοιπόν που προκύπτει είναι ότι υπάρχει έκλυση αερίου υπό τη μορφή νέφους, η οποία προηγείται της μεγάλης θερμικής έκρηξης».

Η έκθεση-κόλαφος, η οποία είναι πλέον στα χέρια του ανακριτή, έρχεται επίσης να πιστοποιήσει ότι από την πρώτη στιγμή δεν έγινε καμιά αυτοψία στον χώρο του εγκλήματος˙ αντίθετα αυτός επιμελώς αλλοιώθηκε και, ως εκ τούτου, πολύτιμα για την έρευνα στοιχεία μπαζώθηκαν από τα πρώτα κιόλας 24ωρα.

Το ίδιο συνέβη και με τους πυροσβέστες που διαγνώστηκαν με χημικά εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού, εφόσον η εξέταση των ίδιων αλλά και των στολών τους θα έδινε απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση των χημικών ουσιών, με δεδομένο πλέον ότι στο σημείο, ακόμη κι από δείγματα που λήφθηκαν ένα μήνα μετά, ανιχνεύθηκε ξυλόλιο – όπως άλλωστε και σε πολλά προσωπικά αντικείμενα θυμάτων.

Αναφέρει ο Β. Κοκοτσάκης: «Η εξακρίβωση σε πολλά εκ των δειγμάτων ύπαρξης της χημικής ουσίας του ξυλολίου κ.λπ. οργανικών διαλυτών και στα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και θυμάτων τα οποία ελήφθησαν 7 μήνες αργότερα πιθανολογεί την επαφή αυτών με το αεριώδες νέφος το οποίο φλεγόμενο πιθανότατα προκάλεσε τον θάνατο αρκετών από τους θανόντες».

Επισημαίνεται ότι «το υλικό αυτό (ξυλόλιο), πέραν των άλλων εμπορικών κ.λπ. εφαρμογών αποτελεί βασικό υλικό για τη δημιουργία εκρηκτικών, ιδιότητα η οποία πρέπει να συνυπολογιστεί και συνεκτιμηθεί».

Από την αρχή κιόλας της έκθεσης γίνεται αντιληπτό ότι η παρούσα πραγματογνωμοσύνη καταρρίπτει το συμπέρασμα των πραγματογνωμόνων που είχαν καθυστερημένα οριστεί από την ανακριτική αρχή και οι οποίοι αξιολογώντας τα ελάχιστα στοιχεία που είχαν πλέον απομείνει μετά την εκχωμάτωση και μπάζωμα της περιοχής, απέδωσαν την τεράστια έκρηξη και φωτιά στα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα