ΑΘΗΝΑ
04:15
|
03.05.2024
Το κυβερνών κόμμα επέλεξε τον νυν πρόεδρο για να διεκδικήσει τρίτη διαδοχική θητεία στις εκλογές της 28ης Ιουλίου.
Ο Νικολάς Μαδούρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κυβερνών κόμμα της Βενεζουέλας επέλεξε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές της χώρας.

Η απόφαση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) ανακοινώθηκε αργά τη Δευτέρα από τον Ντιοσντάντο Καμπέλο, που θεωρείται το νούμερο δύο στο κυβερνών κίνημα, το οποίο ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Ούγκο Τσάβες και βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 25 χρόνια. Ο Μαδούρο θα επιδιώξει τώρα μια τρίτη διαδοχική θητεία ως πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Ιουλίου.

Ο Μαδούρο, 61 ετών, αναμένεται ευρέως ότι θα διεκδικήσει επανεκλογή σε μια ψηφοφορία στην οποία ο κύριος αμφισβητίας του της αντιπολίτευσης έχει απαγορευτεί να είναι υποψήφιος.

«Θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε σε όλη τη χώρα μας για την οικοδόμηση ολοένα και περισσότερων δυνάμεων και οργάνωσης πολιτών για να πετύχουμε εκλογική νίκη φέτος», είπε ο Μαδούρο στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό του πρόγραμμα μετά την ανακοίνωση του Καμπέλο στο X, στην οποία δεν έκανε καμία αναφορά.

Μια επίσημη ανακοίνωση του PSUV είχε προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου.

Ο Καμπέλο έγραψε στο X ότι 4.240.032 άτομα συμμετέχουν στην ψηφοφορία. «Ενωμένοι θα νικήσουμε!!» έγραψε.

Η επανεκλογή του Μαδούρο για εξαετή θητεία το 2018 δεν αναγνωρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες άλλες χώρες και αντιμετωπίστηκε με μια σειρά κυρώσεων, αλλά αναγνώρισαν τον αντίπαλό του στις δημοσκοπήσεις Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Μαδούρο εξακολουθεί να είναι σταθερά υπεύθυνος για το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος, αφού η σκιώδης κυβέρνηση του αντιπάλου του κατέρρευσε και ο πόλεμος στην Ουκρανία έπνιξε τον ενεργειακό εφοδιασμό και άλλαξε τις παγκόσμιες προτεραιότητες.

Την περασμένη εβδομάδα, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE) ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Ιουλίου στη χώρα της Νότιας Αμερικής, η οποία παραμένει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Αυτό έγινε αφότου η κυβέρνηση του Μαδούρο και η αντιπολίτευση συμφώνησαν πέρυσι στα Μπαρμπάντος να διεξαγάγουν μια ελεύθερες και δίκαιες εκλογές το 2024, με παρόντες διεθνείς παρατηρητές και τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση δικαστικών αποφάσεων που τους απαγόρευαν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Η συμφωνία οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, επιτρέποντας στην αμερικανική Chevron να συνεχίσει την περιορισμένη εξόρυξη αργού και να οδηγήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Από τότε, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο, πιστό στον Μαδούρο, επικύρωσε την 15ετή απαγόρευση της νικήτριας των προκριματικών της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάντο και άλλων, ωθώντας την Ουάσιγκτον να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις.

Τον Ιανουάριο, ο Μαδούρο είπε ότι η συμφωνία των Μπαρμπάντος «τραυματίστηκε θανάσιμα», αφού οι κυβερνητικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι απέτρεψαν πολυάριθμα σχέδια δολοφονίας του, υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ.

Ο Μαδούρο έχει αυξήσει τις δημόσιες εμφανίσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει της προεκλογικής περιόδου που θα ανοίξει επίσημα στις 4 Ιουλίου.

Το CNE δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έστειλε προσκλήσεις σε παρατηρητές εκλογών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, τη ΜΚΟ The Carter Center με έδρα τις ΗΠΑ, τους BRICS και την Αφρικανική Ένωση, μεταξύ άλλων.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα γενέθλια του προκατόχου του Μαδούρο, Τσάβες, ο οποίος εξακολουθεί να χαιρετίζεται από πολλούς Βενεζουελάνους ως επαναστάτης ήρωας.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία μπορούν να υποβάλουν επίσημα την υποψηφιότητά τους στο CNE μεταξύ 21 και 25 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα