ΑΘΗΝΑ
18:13
|
28.04.2024
Τις τελευταίες ημέρες έδινε κατάθεση σε μήνυση εναντίον της εταιρείας.
Ο Τζον Μπάρνετ έφερε στο φως ζητήματα ασφαλείας των αεροσκαφών της Boeing
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πρώην υπάλληλος της Boeing που έφερε στο φως φερόμενα προβλήματα ασφάλειας στον κολοσσό της κατασκευής αεροσκαφών βρέθηκε νεκρός.

Ο Τζον Μπάρνετ, 62 ετών, πέθανε το Σάββατο από φαινομενικά «αυτοπροκαλούμενο» τραύμα, δήλωσε τη Δευτέρα ένας ιατροδικαστής στη Νότια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το αστυνομικό τμήμα της πόλης του Τσάρλεστον είναι η υπηρεσία διερεύνησης. Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν», δήλωσε στο Al Jazeera το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Τσάρλεστον, Μπόμπι Τζο Ο’Νιλ.

Η Boeing, όπου ο Μπάρνετ εργάστηκε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2017, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την είδηση του θανάτου του.

«Λυπούμαστε για τον θάνατο του κ. Μπάρνετ και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του», είπε ο κατασκευαστής αεροσκαφών με έδρα το Σιάτλ στο Al Jazeera σε δήλωση.

Ο Μπράιαν Νόουλς, δικηγόρος στη Νότια Καρολίνα που εκπροσωπούσε τον Μπάρνετ, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο από τα ΜΜΕ.

Το BBC, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά την είδηση του θανάτου του Μπάρνετ, είπε ότι ο πρώην υπάλληλος έδινε κατάθεση σε μήνυση πληροφοριοδοτών εναντίον της εταιρείας τις τελευταίες ημέρες.

Το 2019, ο Μπάρνετ, όπως αναφέρθηκε από το BBC, ισχυρίστηκε ότι η Boeing είχε σκόπιμα τοποθετήσει αεροπλάνα με ελαττωματικά εξαρτήματα και ότι οι επιβάτες του 787 Dreamliner της θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς οξυγόνο σε περίπτωση ξαφνικής αποσυμπίεσης.

Το 2014, μια έρευνα του Al Jazeera που κυκλοφόρησε λίγο αφότου το Dreamliner ακινητοποιήθηκε για λίγο μετά από δύο βλάβες μπαταριών, αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Boeing στο Τσάρλεστον είχαν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του αεροσκάφους.

Η Boeing αρνήθηκε τότε τους ισχυρισμούς του Μπάρνετ, επιμένοντας ότι τηρούσε τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας.

Η Boeing, η οποία κυριαρχεί στην αγορά εμπορικών αεροσκαφών μαζί με την ολλανδική Airbus, βρίσκεται υπό έντονο έλεγχο για την ασφάλειά της μετά τις δύο θανατηφόρες συντριβές που αφορούσαν το Boeing 737 MAX το 2018 και το 2019.

Τη Δευτέρα, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους ελαφρά, όταν το αεροσκάφος τους Boeing που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία και αντιμετώπισε αυτό που οι αξιωματούχοι της αεροπορικής εταιρείας περιέγραψαν ως «ισχυρή αναταραχή» που προκλήθηκε από «τεχνικό συμβάν».

Το περιστατικό ήταν το τελευταίο σε μια σειρά γεγονότων που σχετίζονται με την ασφάλεια από τις αρχές Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης μιας πυρκαγιάς στον κινητήρα που ανάγκασε ένα Boeing 737 να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο Χιούστον του Τέξας λίγο μετά την απογείωση.

Το Σάββατο, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς άνοιξαν ποινική έρευνα για την έκρηξη του Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της πτήσης ενός Boeing 737 MAX που εκμεταλλευόταν η Alaska Airlines.

Μια προκαταρκτική έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ σχετικά με το περιστατικό βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι έλειπαν τέσσερα μπουλόνια κλειδιού που είχαν σχεδιαστεί για να συγκρατούν την πόρτα στη θέση του.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα