ΑΘΗΝΑ
00:23
|
05.05.2024
Για τον διορισμό του νέου γενικού γραμματέα απαιτείται ομοφωνία των 32 κρατών μελών της Συμμαχίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, ενάντια στον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος αγωνίζεται να «κλειδώσει» την υποστήριξη και των 32 χωρών-μελών της Συμμαχίας.

«Αποφάσισα να διεκδικήσω τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε κατά την διάρκεια ομιλίας ο Γιοχάνις, του οποίου η προεδρική θητεία λήγει τον Δεκέμβριο. «Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ανανεώσει την προοπτική του για την αποστολή του. Η Ανατολική Ευρώπη έχει πολύτιμη συμβολή στις συνομιλίες και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Σε άρθρο του στο POLITICO, ο Ρουμάνος πρόεδρος είχε υποσχεθεί πως θα εγγυηθεί ότι η Ουκρανία θα «επικρατήσει στον υπαρξιακό πόλεμο» απέναντι στη Ρωσία, ενώ είχε ζητήσει από της χώρες του ΝΑΤΟ να αναλάβουν την «ηθική, πολιτική και στρατηγική υποχρέωση» να υποστηρίξουν την ένταξη της χώρας στην Συμμαχία.

«Η Ρωσία θα παραμείνει η πιο σημαντική και άμεση απειλή της Συμμαχίας για το προσεχές μέλλον», είχε γράψει. Σε περίπτωση που εκλεγεί, ο Γιοχάνις θα είναι ο πρώτος αρχηγός του ΝΑΤΟ από μια χώρα που άνηκε στο σοβιετικό μπλοκ.

Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη της Συμμαχίας στηρίζουν τον Μαρκ Ρούτε για διάδοχο του Στόλτενμπεργκ. Το όνομα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας ακούγεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και ο 57χρονος πολιτικός στηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, η Ουγγαρία εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της για την υποψηφιότητα Ρούτε.

Για τον διορισμό του νέου γενικού γραμματέα απαιτείται ομοφωνία των 32 κρατών μελών της Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα