ΑΘΗΝΑ
06:51
|
02.05.2024
Οι ευρωβουλευτές κατηγορούν την πρόεδρο της Κομισιόν ότι υπέκυψε στον εκβιασμό του Όρμπαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να μηνύσει την Κομισιόν για την αμφιλεγόμενη απόφαση που έλαβε στα τέλη του περασμένου έτους, να ξεπαγώσει δισεκατομμύρια σε κεφάλαια για την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του POLITICO, το οποίο επικαλείται πηγές εντός του ευρωκοινοβουλίου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων ψήφισε τη Δευτέρα να προσφύγει κατά της Κομισιόν δικαστικά, για παραβίαση της υποχρέωσής της να προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων από κατάχρηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση πάρθηκε σχεδόν ομόφωνα, με τα 16 από τα 17 μέλη να ψηφίζουν υπέρ της προσφυγής.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κομισιόν αποφάσισε να προχωρήσουν στην αξιοποίηση 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη, η οποία είχε καθυστερήσει λόγω ανησυχιών, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όπου οι ηγέτες θα συζητούσαν τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κίεβο – κινήσεις που πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, απειλούσε να εμποδίσει.

Η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ξεπαγώσει τα κεφάλαια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ευρωβουλευτών, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι υπέκυψε στον εκβιασμό του Ούγγρου πρωθυπουργού.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε μια στέρεα υπόθεση, καθώς η Κομισιόν έρχεται σε αντιφάσεις, σχετικά με το εάν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρόιντ, στο Playbook του POLITICO τη Δευτέρα το βράδυ. «Το Δικαστήριο της Ε.Ε. ανέκαθεν υπερασπιζόταν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων».

Η κίνηση της η επιτροπής νομικών υποθέσεων— την οποία στηρίζουν και μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και η φον ντερ Λάιεν — έχει σχεδιαστεί ως «ένα μήνυμα προς την πρόεδρο της Κομισιόν, ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανταλλάσσεται με συμφωνίες με τον Όρμπαν», ανέφερε ο Φρόιντ.

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη, ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» στην Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, για να προσφύγει στο Δικαστήριο κατά της Κομισιόν πριν από τις 25 Μάρτη. Μαζί με τους ηγέτες της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, ο αρχηγός του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, θα ψηφίσει υπέρ της κίνησης, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Playbook.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι δεσμεύεται από «αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις» κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων. Καθώς η Ουγγαρία είχε υποβάλει «όλα τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Επιτροπή για να δείξει την ανεξαρτησία του δικαστικού της σώματος», «είχε νομική υποχρέωση να εγκρίνει αυτήν την απόφαση».

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της Ε.Ε. και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα