ΑΘΗΝΑ
18:18
|
27.04.2024
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για το ένα τρίτο της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «απαράδεκτα υψηλές», λέει η υπηρεσία επιτήρησης ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα πλησίασαν σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, η παγκόσμια εποπτική αρχή είπε ότι οι εκπομπές του ισχυρού αερίου θερμοκηπίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, που ευθύνεται για το 30% περίπου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έφθασαν τους 120 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023. Αυτό έφερε τις εκπομπές αερίου κοντά στο ρεκόρ που σημειώθηκε στο 2019, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει ελεύθερα διαθέσιμη τεχνολογία για να μειώσει τα επίπεδά του.

Παρά τις δεσμεύσεις της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για μείωση των εκπομπών μεγάλης κλίμακας με την απόφραξη των διαρροών υποδομής, αυξήθηκαν κατά 50 τοις εκατό πέρυσι σε σύγκριση με το 2022. Μια καταστροφική έκρηξη αγωγού στο Καζακστάν, που καταγράφηκε από δορυφόρους, διήρκεσε περισσότερες από 200 ημέρες.

Η αύξηση ήρθε επίσης παρά τη διαθεσιμότητα τεχνολογίας ικανής να περιορίσει τη ρύπανση σχεδόν χωρίς κόστος, ανέφερε η υπηρεσία που εδρεύει στο Παρίσι. Περίπου το 40 τοις εκατό των εκπομπών που καταγράφηκαν το 2023 «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί χωρίς καθαρό κόστος» χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες μεθόδους, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της ΔΟΕ στον τομέα της ενέργειας Christophe McGlade.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου έως το 2050, αλλά οι δεσμεύσεις τους δεν υποστηρίζονται από λεπτομερή σχέδια. Η μείωση του μεθανίου, δεύτερο μόνο μετά το διοξείδιο του άνθρακα για τη συμβολή του στην αύξηση της θερμοκρασίας, είναι απαραίτητη για την επίτευξη των διεθνών στόχων για την κλιματική αλλαγή.

«Οι εκπομπές μεθανίου από τις εργασίες ορυκτών καυσίμων παραμένουν απαράδεκτα υψηλές… Δεν υπάρχει λόγος οι εκπομπές να παραμείνουν τόσο υψηλές όσο είναι», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος ενέργειας του IEA, Τιμ Γκουλντ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2024 «θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καμπή» εάν οι χώρες και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων τηρήσουν τις υποσχέσεις τους δημιουργώντας συγκεκριμένες πολιτικές για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Ενώ περίπου το 40 τοις εκατό του μεθανίου απελευθερώνεται από φυσικές πηγές, οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για το υπόλοιπο. Στον ενεργειακό τομέα, το μεθάνιο διαρρέει από ενεργειακές υποδομές, όπως αγωγούς φυσικού αερίου, και από σκόπιμες εκλύσεις κατά τη συντήρηση.

Τα δύο τρίτα των εκπομπών το 2023 προέρχονταν από μόλις 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας άνθρακα της Κίνας και του τομέα φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη Ρωσία να μην απέχει πολύ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα