ΑΘΗΝΑ
10:29
|
05.05.2024
Το τσεχικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανέφερε στην ιστοσελίδα του ότι 3.084 κρούσματα κοκκύτη καταγράφηκαν από την 1η Ιανουαρίου.
Βακτήριο Bordetella pertussis που προκαλεί τον κοκκύτη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρεκόρ κρουσμάτων κοκκύτη καταγράφεται από τις αρχές του 2024 στην Τσεχία όπου έχουν προσβληθεί από την ασθένεια πάνω από 3.000 άνθρωποι.

Πρόκειται για τον  μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί στη χώρα αυτή από τη δεκαετία του 1960, με 810 κρούσματα αυτού του πολύ μεταδοτικού αναπνευστικού νοσήματος να έχουν καταγραφεί αυτήν την εβδομάδα.

Το κρατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανέφερε στην ιστοσελίδα του ότι 3.084 κρούσματα κοκκύτη καταγράφηκαν από την 1η Ιανουαρίου, επισημαίνοντας πως «η νόσος επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες» αν και οι έφηβοι είναι η πλέον πληγείσα κατηγορία.

Από κοκκύτη, ο οποίος μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, προσβλήθηκε και ο 80χρονος δήμαρχος της Πράγας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα, που δήλωσε ότι ανάρρωσε από την ασθένεια πριν λίγες ημέρες.

Ο δήμαρχος, που είναι γυναικολόγος, παρέστη την Τετάρτη σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση χωρίς να φοράει μάσκα, γεγονός που οδήγησε το Πράσινο Κόμμα, το οποίο δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, να καταθέσει μήνυση σε βάρος του για διασπορά μιας μολυσματικής νόσου.

Από την πλευρά του, ο Ματίας Φόσουμ, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο υπουργείο Υγείας της χώρας, δήλωσε πως η νόσος φαίνεται να έχει φθάσει στην επιδημιολογική της κορύφωση. «Οι επόμενες εβδομάδες θα μας δείξουν πού πραγματικά βρισκόμαστε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Πάβλα Σβρτσίνοβα εξήγησε πως οι έφηβοι είναι η πλέον πληγείσα ηλικιακή ομάδα, καθώς οι γονείς τους αγνόησαν τις συστάσεις να τους χορηγηθεί μια αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κοκκύτη στην ηλικία των 10-11 ετών.

«Η προηγούμενη γενιά εμβολιάστηκε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας της και η ανοσία μειώνεται» συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη είναι υποχρεωτικός στην Τσεχία, με πληθυσμό 10,8 εκατομμύρια κατοίκους, όμως η προστασία που παρέχει το εμβόλιο δεν παραμένει για μια ολόκληρη ζωή και χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Επιπλέον, ορισμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον Φόσουμ, οι γειτονικές χώρες βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μια επιδημία κοκκύτη.

Κρούσματα κοκκύτη σε γειτονικές χώρες

Στη Σλοβακία, η Αρχή Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε 123 κρούσματα κοκκύτη στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Τον Ιανουάριο, σερβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τον θάνατο τουλάχιστον 4 παιδιών σε μια επιδημία στο Βελιγράδι, την οποία γιατροί απέδωσαν στη μείωση του ποσοστού εμβολιασμού.

Τι είναι ο κοκκύτης

Ο κοκκύτης προκαλείται από το βακτήριο Bordetella pertussis.

Τα συμπτώματα τυπικά εξελίσσονται σε 3 στάδια:

Στάδιο 1: Καταρροή, ρινική συμφόρηση, ήπιος βήχας

Στάδιο 2: Σπασμωδικός βήχας με ήχο “σφυρίχτρας”, εμετός μετά τον βήχα, δυσκολία στην αναπνοή

Στάδιο 3: Βήχας που σταδιακά υποχωρεί, μπορεί να διαρκέσει έως και 10 εβδομάδες

Θεραπεία: Η θεραπεία του κοκκύτη γίνεται με αντιβιοτικά.

Πρόληψη: Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του κοκκύτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα