ΑΘΗΝΑ
19:26
|
03.05.2024
Τέσσερις επιθέσεις των ανταρτών απέκρουσε ο δυτικός συνασπισμός, υπό τις ΗΠΑ.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ακόμα επίθεση των Χούθι έπληξε, σήμερα Παρασκευή νωρίς το πρωί, εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση, στα ανοιχτά της πόλης-λιμάνι της Χοντέιντα, έρχεται ως μέρος της εκστρατείας των ανταρτών της Υεμένης, για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Σύμφωνα με το κέντρο θαλάσσιων εμπορικών επιχειρήσεων του βρετανικού στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) το πλοίο που χτυπήθηκε από πύραυλο «έχει υποστεί κάποια ζημιά», αλλά συνεχίζει την πορεία του και το πλήρωμα είναι ασφαλές. Η επίθεση επιβεβαιώθηκε και από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey.

Από την πλευρά των Χούθι δεν υπάρχει ακόμα ανάληψη ευθύνης, αλλά χθες, Πέμπτη, ο ηγέτης των ανταρτών Άμπντουλ Μαλίκ αλ Χούθι, διεμήνυσε πως οι επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ θα κλιμακωθούν και θα επεκταθούν και στον Ινδικό Ωκεανό.
«Η βασική μάχη μας έχει σκοπό να αποτρέπονται πλοία συνδεόμενα με τον ισραηλινό εχθρό να διέρχονται όχι μόνο από την Αραβική Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αλλά και από τον Ινδικό Ωκεανό, προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Αυτό είναι μεγάλο βήμα κι έχουμε αρχίσει να προχωρούμε σε επιχειρήσεις», τόνισε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διεθνή μέσα, οι αντάρτες φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές ενός υπερηχητικού πυραύλου που μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες έως και 8 Mach και λειτουργεί με στερεά καύσιμα.

Από την πλευρά του δυτικού συνασπισμού, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως κατέστρεψαν εννέα αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) και δυο drones των ανταρτών αντιμετωπίζοντας συνολικά τέσσερις εκτοξεύσεις ASBMs, δύο στην Ερυθρά Θάλασσα και άλλων δύο στον Κόλπο του Άντεν.

Ο αμερικανικός στρατός «κατέστρεψε εννέα αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους και δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι», τονίζει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα