ΑΘΗΝΑ
02:02
|
28.04.2024
Είναι η πρώτη φορά που και γονείς κατηγορούνται και καταδικάζονται στις ΗΠΑ για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει τα ανήλικα παιδιά τους.
Ο Τζέιμς Κράμπλεϊ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα δικαστήριο του Μίσιγκαν καταδίκασε την Πέμπτη τον πατέρα ενός εφήβου που πυροβόλησε θανάσιμα τέσσερις συμμαθητές σε ένα λύκειο κοντά στο Ντιτρόιτ για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αφού οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι φέρει την ευθύνη επειδή αυτός και η σύζυγός του έδωσαν στον γιο τους ένα όπλο και αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια βίας.

Ο Τζέιμς Κράμπλεϊ, 47 ετών, κρίθηκε ένοχος στη δίκη του, που διεξήχθη ένα μήνα αφότου η σύζυγός του, Τζένιφερ Κράμπλεϊ, κρίθηκε ένοχη για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία που προέκυψαν από τον πυροβολισμό. Ο Τζέιμς Κράμπλεϊ αντιμετώπισε τέσσερις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μία για κάθε ένα από τα θύματα στο Λύκειο της Οξφόρδης στους πυροβολισμούς του 2021. Οι ένορκοι ξεκίνησαν τη συζήτηση την Τετάρτη.

Τόσο ο Τζέιμς όσο και η Τζένιφερ Κράμπλεϊ θα καταδικαστούν στις 9 Απριλίου. Η ανθρωποκτονία επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Ο γιος του Κράμπλει, Ίθαν, ήταν 15 ετών τη στιγμή της ένοπλης επίθεσης στο γυμνάσιο της Οξφόρδης με ένα ημιαυτόματο όπλο. Ομολόγησε την ενοχή του σε τέσσερις κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού και άλλες κατηγορίες το 2022 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ, μια χώρα με επίμονη ένοπλη βία, έχει βιώσει μια σειρά πυροβολισμών στα σχολεία όλα αυτά τα χρόνια, που συχνά πραγματοποιούνται από νυν ή πρώην μαθητές. Η γονείς του θύτη είναι οι πρώτοι γονείς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία ως αποτέλεσμα της ένοπλης επίθεσης ενός παιδιού σε σχολείο.

«Πρόκειται για ένα πολύ κραυγαλέο και σπάνιο, σπάνιο σύνολο γεγονότων», είπε η εισαγγελέας Κάρεν Μακντόναλντ στην κομητεία του Όκλαντ, στο Μίσιγκαν, ενώπιον των ενόρκων κατά την τελική συζήτηση την Τετάρτη.

Η Μακντόναλντ είπε ότι ο Τζέιμς Κράμπλεϊ αγνόησε επανειλημμένα τα προειδοποιητικά σημάδια ότι ο γιος του ήταν βαθιά ταραγμένος, δεν του έδωσε τη βοήθεια που χρειαζόταν και δεν έκανε αρκετά για να αποθηκεύσει με ασφάλεια το όπλο στο σπίτι της οικογένειας.

«Δεν έκανε τίποτα ξανά και ξανά και ξανά», είπε η εισαγγελέας Μακντόναλντ.

Η εισαγγελέας παρουσίασε επίσης στην ένορκη επιτροπή κείμενα που είχε στείλει ο Ίθαν Κράμπλεϊ σε έναν φίλο του και ημερολόγια που είχε γράψει τους μήνες πριν από την φονική επίθεση, στα οποία έλεγε ότι ήθελε ιατρική φροντίδα και άκουγε φωνές, αλλά ανησυχούσε ότι οι γονείς του θα «τσαντιστούν».

Σε μια περίπτωση, σύμφωνα με ένα μήνυμα κειμένου σε έναν φίλο, η ΜακΝτόναλντ είπε ότι ο Ίθαν είχε ζητήσει από τον Τζέιμς Κράμπλεϊ να τον πάει στο γιατρό, αλλά ο πατέρας του «του έδωσε μερικά χάπια και του είπε να το καταπιεί».

Η δικηγόρος υπεράσπισης υποστήριξε ότι ο Τζέιμς Κράμπλεϊ δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο γιος του θα πραγματοποιούσε μαζική επίθεση.

«Ο Τζέιμς δεν είχε ιδέα ότι ο γιος του περνούσε δύσκολα», είπε η Λέμαν στους ενόρκους κατά τη διάρκεια της τελικής της συζήτησης, λέγοντας ότι δεν είχαν προσκομιστεί στοιχεία ότι ο Τζέιμς γνώριζε το περιεχόμενο των μηνυμάτων κειμένου ή του ημερολογίου του γιου του.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των όπλων έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν οι δίκες των Κράμπλεϊ να χρησιμεύσουν ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους γονείς να ασφαλίσουν καλύτερα τα όπλα στα σπίτια τους. Σε περίπου το 75% των ενόπλων επιθέσεων, οι θύτες προμηθεύονταν τα όπλα από τα σπίτια τους, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Τζέιμς Κράμπλεϊ αγόρασε το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση τέσσερις ημέρες πριν από τους πυροβολισμούς στις 30 Νοεμβρίου 2021. Το πρωί των πυροβολισμών, ένας δάσκαλος ανακάλυψε σχέδια του Ίθαν Κράμπλεϊ που απεικόνιζαν ένα πιστόλι, μια σφαίρα και μια φιγούρα να αιμορραγεί δίπλα στις λέξεις «Αίμα Παντού», «Η ζωή μου είναι άχρηστη» και «Οι σκέψεις δεν θα σταματήσουν – Βοηθήστε με».

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα