ΑΘΗΝΑ
23:27
|
02.05.2024
Συναντήσεις Χακάν Φιντάν στη Βαγδάτη, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν τον επόμενο μήνα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν, δεξιά, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην από κοινού αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», όπως χαρακτηρίζει την δράση του PKK η Άγκυρα, και στη στρατιωτική συνεργασία, επικεντρώθηκε χθες Παρασκευή η συζήτηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και του Ιρακινού ομολόγου του Φουάντ Χουσεΐν στη Βαγδάτη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε το Ιράκ για συναντήσεις υψηλού επιπέδου εν όψει της αναμενόμενης επίσκεψης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον επόμενο μήνα, συνοδευόταν από τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και τον Ιμπραήμ Καλίν, διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας.

Το PKK δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στο Ιράκ, αλλά του απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει το έδαφος της χώρας για επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, διαθέτει μια βάση στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ, όπου η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει μεγάλη επιρροή.

Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι δύο χώρες μετά τις συναντήσεις της Πέμπτης αναφέρεται ότι και οι δύο πλευρές «τονίζουν ότι η οργάνωση PKK αποτελεί απειλή για την ασφάλεια τόσο της Τουρκίας όσο και του Ιράκ» και ότι η παρουσία της σε ιρακινό έδαφος «αποτελεί παραβίαση του ιρακινού συντάγματος». 

Αναφέρεται επίσης ότι και οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αποτελέσει μια «ποιοτική αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων γειτονικών χωρών».

Η Τουρκία εξαπολύει συχνά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία και το Ιράκ που πιστεύει ότι συνδέονται με το PKK, κάτι που η Βαγδάτη καταγγέλλει ότι αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της.

Αυτά τα πλήγματα έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, μετά τις επιθέσεις του PKK σε τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο που άφησαν πίσω τους 21 νεκρούς στρατιώτες. 

Πέραν των ζητημάτων που σχετίζονται με το PKK, οι δύο υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από την Τουρκία και το Ιράκ αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για σφαγή που «καταλήγει να είναι γενοκτονία»  και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή υπόθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα