ΑΘΗΝΑ
13:07
|
22.05.2024
Το «μέγα διάταγμα» με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Χαβιέρ Μιλέρι απορρίφθηκε με ψήφους 42-25 από τη Γερουσία.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερουσία της Αργεντινής ψήφισε την Πέμπτη για να απορρίψει το εκτεταμένο «μέγα διάταγμα» του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ένα σημαντικό πλήγμα στην ατζέντα λιτότητας του ακροδεξιού ηγέτη καθώς προσπαθεί να «επανορθώσει» την προβληματική οικονομία της χώρας.

Ο Μιλέι, ένας αουτσάιντερ οικονομολόγος του οποίου το κόμμα έχει μειοψηφία στο Κογκρέσο, ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο και χρησιμοποίησε τις εξουσίες του για να περάσει ένα προεδρικό διάταγμα με το οποίο να εφαρμόσει μέτρα που κυμαίνονται από ιδιωτικοποιήσεις έως εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Το διάταγμα, το οποίο περιείχε αρχικά πάνω από 600 άρθρα, απορρίφθηκε με ψήφους 42-25, με τέσσερις αποχές και μπορεί να απορριφθεί οριστικά μόνο εάν απορριφθεί και από την Κάτω Βουλή της Αργεντινής.

Το κόμμα του προέδρου Μιλέι έχει μειοψηφία και στις δύο βουλές.

Η ψηφοφορία της Πέμπτης προκάλεσε μια δεύτερη νομοθετική ήττα, αφού οι νομοθέτες τον περασμένο μήνα έβαλαν φρένο σε ένα ξεχωριστό προτεινόμενο πακέτο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Μάρτιν Λουστό είπε ότι η ψήφος του κατά του διατάγματος την Πέμπτη ήταν «πολύ απλή: το διάταγμα είναι αντισυνταγματικό».

Το διάταγμα του Δεκεμβρίου, που εκδόθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την κυβέρνηση του νέου προέδρου, ξεκίνησε την προσέγγιση «θεραπείας του σοκ» του Μιλέι για τα χρόνια οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής, ένα σχέδιο που περιελάμβανε την υποτίμησή του του τοπικού πέσο κατά περισσότερο από 50%.

Τα κυβερνητικά μέτρα κατάφεραν να μετακινήσουν τις δημοσιονομικές και εμπορικές ανισορροπίες της χώρας σε ευνοϊκή κατεύθυνση, ενώ έχουν επίσης θύματα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 276% τον περασμένο μήνα, με τα επίπεδα φτώχειας να σκαρφαλώνουν στο 57% του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρακολουθώντας το τέλος της Γαλλικής Αποικιοκρατίας: Τι ακριβώς συμβαίνει στη Νέα Καληδονία;

Κασσελάκης: Προτιμά «Έλληνα του ΕΛΚ» για την προεδρία της Κομισιόν

Δίκτυο Σπάρτακος: «Ο Δένδιας ήθελε ελικόπτερα και διμοιρίες για προεκλογικό μιλιταριστικό σόου»

Πεντάγωνο: Η Ρωσία κάνει μικρές προόδους στο Χάρκοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα