ΑΘΗΝΑ
12:55
|
02.05.2024
Καταγράφηκαν περισσότερες από 90 χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις στους πόρους του εκλογικού συστήματος, μόνο την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας.
Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε στις 3 το μεσημέρι ώρα Μόσχας το 45%
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, με το ποσοστό συμμετοχής να ξεπερνά στις 3 το μεσημέρι ώρα Μόσχας το 45%, ενώ τουλάχιστον 3,4 εκατομμύρια πολίτες, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν ήδη ψηφίσει διαδικτυακά.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ και την περιφέρεια της Χερσώνας όπου ξεπέρασε το 60%, χωρίς να παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Την ίδια ώρα, διά πληρεξούσιου, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία ψήφισαν και οι τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Οι προσπάθειες της Δύσης να δημιουργήσει παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία στο εξωτερικό θα αποτύχουν – η ψηφοφορία θα είναι επιτυχής», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι δυτικοί αντίπαλοι της Μόσχας προσπάθησαν ενεργά όλον τον περασμένο χρόνο να διαταράξουν τις προεδρικές εκλογές», ανέφερε η Ρωσίδα διπλωμάτης, μιλώντας στο TASS, προσθέτοντας ότι «οι αντίπαλοί μας ξεσηκώθηκαν όχι μόνο πριν από μια εβδομάδα ή έναν μήνα. Εδώ και πολύ περισσότερο καιρό, έκαναν τα πάντα είτε για να διαταράξουν τις προεδρικές εκλογές, είτε για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή τους, είτε -τέλος- για να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενό τους με κάθε τρόπο», τόνισε, κάνοντας λόγο για εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσα από το διαδίκτυο.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Έλλα Παμφίλοβα, δήλωσε ότι το ρωσικό εκλογικό σύστημα βιώνει πρωτοφανείς απόπειρες hacking, σκοπός των οποίων είναι να διαταραχθεί η εκλογική διαδικασία, ενώ από την Rostelecom, αναφέρθηκε πως καταγράφηκαν περισσότερες από 90 χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις στους πόρους του εκλογικού συστήματος, μόνο την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσο αφορά στην ψηφοφορία από Ρώσους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, η Συνήγορος του Πολίτη της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα ανέφερε, σήμερα Σάββατο, ότι απευθύνθηκε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς υπάρχουν περιπτώσεις παρεμπόδισης της εκλογικής διαδικασίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε ότι «Στις 17 Μαρτίου, Ρώσοι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και το Χιούστον θα όχι μόνο θα ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα, αλλά θα διασφαλίσουν επίσης με κάθε δυνατό μέσο ότι οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες σε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον και να κάνουν την επιλογή τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα