ΑΘΗΝΑ
09:51
|
28.04.2024
Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν κινδυνεύουν από «καταστροφική» πείνα τους επόμενους μήνες, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ένα κορίτσι από το Σουδάν που περιμένει να εγγραφεί στο συνοριακό σημείο διέλευσης Joda, κοντά στο Renk, στο Νότιο Σουδάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν κινδυνεύουν από «καταστροφική» πείνα τους επόμενους μήνες, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη της χώρας να επιτρέψουν τις παραδόσεις βοήθειας, αναφέρει το Al Jazeera.

Σε σημείωμα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς είπε ότι τα έντονα επίπεδα πείνας οφείλονται στον αντίκτυπο της σύγκρουσης στη γεωργική παραγωγή, τις ζημιές σε μεγάλες υποδομές και τα μέσα διαβίωσης, τις διαταραχές στο εμπόριο, τις σοβαρές αυξήσεις τιμών, τα εμπόδια στην ανθρωπιστική πρόσβαση και μαζικές εκτοπίσεις.

«Χωρίς επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και πρόσβαση σε βασικά προϊόντα… σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να διολισθήσουν σε καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια σε ορισμένες περιοχές της χώρας τους επόμενους μήνες», έγραψε ο Γκρίφιθς.

Είπε ότι είναι πιθανό ορισμένοι άνθρωποι στο Δυτικό και το Κεντρικό Νταρφούρ να περάσουν σε συνθήκες λιμού καθώς επιδεινώνεται η ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η διασυνοριακή παράδοση βοήθειας από το Τσαντ στο Νταρφούρ είναι μια «κρίσιμη σανίδα σωτηρίας».

«Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας. Τα μέρη πρέπει να σωπάσουν τα όπλα, να προστατεύσουν τους αμάχους και να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική πρόσβαση», είπε ο Γκρίφιθς σε ανάρτησή του στο X.

Σημείωσε ότι σχεδόν 730.000 παιδιά από το Σουδάν – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 240.000 στο Νταρφούρ – πιστεύεται ότι πάσχουν από «σοβαρό» υποσιτισμό.

«Μια άνευ προηγουμένου αύξηση στη θεραπεία της σοβαρής εξασθένισης, της πιο θανατηφόρας εκδήλωσης υποσιτισμού, παρατηρείται ήδη σε προσβάσιμες περιοχές», είπε ο Γκρίφιθς.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) υπό την ηγεσία του Στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ=Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν «Hemedti» Νταγκάλο.

Περίπου 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη χώρα, πολλοί αναγκαστικά στο γειτονικό Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν.

Εκατομμύρια που χρειάζονται βοήθεια δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση, καθώς οι αντιμαχόμενες φατρίες αρνούνται «σκόπιμα» την πρόσβαση σε προμήθειες, έχει προειδοποιήσει νωρίτερα ο ΟΗΕ και είπε ότι αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Οι εκκλήσεις για κατάπαυσης του πυρός αγνοήθηκαν

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε κατάπαυση του πυρός που θα συμπέσει με την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων.

Η SAF απέρριψε την εκεχειρία, λέγοντας ότι θα σταματούσε τις επιθέσεις μόνο εάν οι RSF αποσυρθούν από τις περιοχές της περιοχής που ελέγχει τώρα.

Η RSF, η οποία φαινόταν να κερδίζει το πάνω χέρι στον πόλεμο, έχει κατηγορηθεί για θηριωδίες όπως δολοφονίες με συνοπτικές πράξεις και ένοπλες ληστείες στις επαρχίες υπό τον έλεγχό της. Γυναίκες φέρεται επίσης να έχουν βιαστεί ή απαχθεί από την ομάδα – ή από πολιτοφυλακές που συντάσσονται μαζί της.

Στις 12 Μαρτίου, η SAF ανακατέλαβε το εθνικό κτίριο ραδιοφώνου και τηλεόρασης στο Omdurman, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Σουδάν.

Ο Γκρίφιθς είπε νωρίτερα ότι η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν πρέπει να βελτιωθεί ανεξάρτητα από το αν κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός ή όχι.

Οι μισοί από τους 50 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας χρειάζονται βοήθεια και «λίγο κάτω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο της πείνας», είπε ο Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι 10 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι «είναι στην κατηγορία των επισιτιστικής ανασφάλειας από την ίδια περίοδο πέρυσι».

Το σχέδιο ανθρωπιστικής απάντησης των Ηνωμένων Εθνών 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Σουδάν το 2024 έχει χρηματοδοτηθεί μόνο κατά 4%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκπνέει τη Μ. Δευτέρα η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Μαρούσι: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα