ΑΘΗΝΑ
09:19
|
03.05.2024
Πυρά εναντίον κυβέρνησης αλλά και αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς στη Γάζα και το ζήτημα των ομήρων.
Περισσότεροι από 30.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους το βράδυ του Σαββάτου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 34.000 Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους το βράδυ του Σαββάτου για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση Νετανιάχου, την ώρα που ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ αναμένεται στο Κατάρ, σήμερα Κυριακή, για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και η υπομονή των Ισραηλινών για το ζήτημα των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, εδώ και 163 ημέρες, εξαντλείται.

Σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, την Καισάρεια, την Χάιφα και άλλες πόλεις οι διαδηλωτές ζήτησαν την διεξαγωγή εκλογών, καταγγέλλοντας την ανικανότητα της κυβέρνησης να λύσει το ζήτημα των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και τους χειρισμούς της στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι ακύρωσε μια συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου με στόχο τον καθορισμό της εντολής για τη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ, το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά το γραφείο του Νετανιάχου αρνείται κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι το συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα ή τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στην Καισάρεια, ενώ στο Τελ Αβίβ η αστυνομία διέλυσε με κανόνια νερού τους διαδηλωτές που έκλεισαν κεντρικό αυτοκινητόδρομο.

Σε διάφορες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, οι ομιλητές κατήγγειλαν όχι μόνο τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και την αντιπολίτευση και όσους θεωρούνται εναλλακτικοί του Νετανιάχου σε μια μεταπολεμική αναδιάταξη.

Στη Χάιφα, σε μια διαδήλωση που επικεντρώθηκε σε εκκλήσεις για συμφωνία ανταλλαγής των ομήρων και πρόωρες εκλογές, το πρώην μέλος της Κνεσέτ Γιαΐρ Γκολάν , ο οποίος θεωρείται υποψήφιος για να ηγηθεί της πολιτικής αριστεράς την επόμενη περίοδο, αποκάλεσε την κυβέρνηση «ξενδιάντροπη». «Η ντροπή χάθηκε και το μόνο που μας μένει είναι ένας αποφασιστικός, σκληρός, πικρός αγώνας», τόνισε και ενθάρρυνε τους διαδηλωτές να πολιορκήσουν την Κνεσέτ.

Την ίδια ώρα στη Γάζα, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες με τελευταία θύματα, τουλάχιστον 12 άμαχους, ανάμεσά τους και παιδιά που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια βομβαρδισμού στο Ντέιρ ελ-Μπαλάχ και τον συνολικό αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 31.654.

Στο άλλο μέτωπο του πολέμου, αυτό των συνόρων με τον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε βαρύ βομβαρδισμό πυροβολικού, με στόχο τα περίχωρα της Νακούρα και της Χαμούλ, σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν οκτώ Παλαιστίνιους σε επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Καλκιλίγια, την Χεβρώνα και την Τζενίν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων από τις 7 Οκτωβρίου σε 7.605.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα