ΑΘΗΝΑ
18:20
|
30.04.2024
Η έκρηξη, η τέταρτη από τον Δεκέμβριο, απελευθέρωσε τόνους λάβας που έφτασαν στα ανατολικά οχυρωματικά έργα έξω από την πόλη Γκρίνταβικ.
Αυξημένοι κίνδυνοι αν η λάβα φτάσει ως την θάλασσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η νότια Ισλανδία λόγω μιας ακόμα ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο του Ρέικιανες.

Η έκρηξη, η τέταρτη από τον Δεκέμβριο, απελευθέρωσε τόνους λάβας που έφτασαν στα ανατολικά οχυρωματικά έργα έξω από την πόλη Γκρίνταβικ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας της χώρας, το φαινόμενο ξεκίνησε μετά τις 20:00 τοπική ώρα, χθες Σάββατο, σε περιοχή κοντινή με την έκρηξη που σημειώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο γεωφυσικός Magnus Tumi Gudmundsson, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που πέταξαν πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο, δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι η έκρηξη είναι η πιο ισχυρή μέχρι στιγμής, στην επίμαχη περιοχή και ότι είναι πιθανόν αν δεν σταματήσει το φαινόμενο, να υπάρξει ροή λάβας στην θάλασσα.

Ο Einar Bessi Gestsson, ειδικός σε φυσικές καταστροφές στη Νορβηγική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ανέφερε, μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RUV της Ισλανδίας, την πιθανότητα να απελευθερωθούν επικίνδυνα αέρια και να συμβούν μικρές εκρήξεις εάν η λάβα έρθει σε επαφή με το θαλασσινό νερό.

Εν τω μεταξύ, η λάβα που κινείται δυτικά κατευθύνεται προς το Blue Lagoon, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας που έχει επίσης εκκενωθεί και απειλεί μια γεωθερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία παρέχει ζεστό νερό για το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου του Ρέικιανες.

Η Ισλανδία έχει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα και βρίσκεται πάνω από αυτό που είναι γνωστό ως Mid-Atlantic Ridge, το όριο μεταξύ δύο από τις μεγαλύτερες τεκτονικές πλάκες στον πλανήτη.

Η τελευταία φορά που η χερσόνησος Ρέικιανες αντιμετώπισε μια περίοδο ηφαιστειακής δραστηριότητας ήταν πριν από 800 χρόνια – και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν για δεκαετίες.

Η χθεσινή ήταν η έβδομη έκρηξη από το 2021 και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περιοχή εισέρχεται σε μια νέα ηφαιστειακή εποχή που θα μπορούσε να διαρκέσει για δεκαετίες ή και αιώνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο ηθοποιός Μπράιαν ΜακΚάρντι

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Διαθέσιμη η τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων

Η διεθνής κοινότητα ξέχασε τους πεινασμένους Σουδανούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα