ΑΘΗΝΑ
07:21
|
28.04.2024
Το μεταναστευτικό στην ατζέντα της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Αίγυπτο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τον πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στόχος του ταξιδιού είναι η οριστικοποίηση συμφωνίας για βοήθεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. προς την Αίγυπτο, προκειμένου να συνεχίσει να συνεργάζεται ενεργά με τους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Από αυτά τα χρήματα, το 1 δισ. ευρώ αφορά σε βραχυπρόθεσμες ανάγκες και θα αποδεσμευτεί το 2024, ενώ τα 4 δισ. για τα οποία χρειάζεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφορούν στην περίοδο 2025-2027, το 1,8 στοχεύει σε επενδύσεις και είναι σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια (π.χ ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής, εκπαίδευση συνοριοφυλάκων). Η βοήθεια θα προέρχεται από δάνεια, ανακατανομές και εγγυήσεις, ενώ το συνολικό ποσό των 7,4 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα. Το τρέχον εξάμηνο πιθανόν θα λάβει χώρα η επενδυτική διάσκεψη για την Αίγυπτο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, από τις Αιγές λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο είχε σημειώσει ότι «ενώ η συνολική εικόνα των μεταναστευτικών ροών στη ΝΑ Ευρώπη είναι καλύτερη συνολικά, είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μία αυξανόμενη πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη» επισημαίνοντας ότι «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, το παρακολουθούμε πολύ στενά, είμαστε σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αρχές και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, όπου χρειάζεται, όσο διαρκεί αυτή η εξέλιξη».

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα