ΑΘΗΝΑ
07:00
|
06.05.2024
Σπάνιες διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα στην Κούβα καθώς η οικονομική κρίση του νησιωτικού έθνους συνεχίζεται.
Ένας άνδρας συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της κυβέρνησης του Προέδρου της Κούβας Miguel Diaz-Canel στην Αβάνα στις 11 Ιουλίου 2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σπάνιες διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα στην Κούβα καθώς η οικονομική κρίση του νησιωτικού έθνους συνεχίζεται, αναφέρει το Al Jazeera.

Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κάλεσε τη Δευτέρα για ηρεμία και έγινε εχθρικός απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σαντιάγο την προηγούμενη μέρα για να διαδηλώσουν ενάντια στις διακοπές ρεύματος και τις ελλείψεις τροφίμων.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πλήθη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της κομμουνιστικής χώρας να φωνάζουν «<Ρεύμα και φαγητό».

Ένα κύμα διακοπής ρεύματος οδήγησε πρόσφατα σε διακοπή παροχής ρεύματος για έως και 18 ώρες ή περισσότερες σε μια ημέρα. Αυτό βοήθησε να τεθούν σε κίνδυνο οι προμήθειες τροφίμων και η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα που έχει περιοριστεί σε μετρητά.

Παρακωλυμένη εδώ και καιρό από τα εμπορικά εμπάργκο των ΗΠΑ και τις πιο πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, η Κούβα μάχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, που προκλήθηκε εν μέρει από την πανδημία COVID-19, η οποία οδήγησε τη ροή των πολύ αναγκαίων δολαρίων τουρισμού να κάνει βουτιά.

Ο Ντίας-Κανέλ κάλεσε για διάλογο και «ειρήνη».

«Πολλοί άνθρωποι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση της ηλεκτρικής εξυπηρέτησης και της διανομής τροφίμων», έγραψε στο X.

«Η διάθεση των αρχών του κόμματος, του κράτους και της κυβέρνησης είναι να παρακολουθούν τα παράπονα του λαού μας, να ακούν, να συζητούν, να εξηγούν τις πολυάριθμες προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση της κατάστασης, πάντα σε κλίμα ηρεμίας και ηρεμίας και ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος κατηγόρησε τους «εχθρούς» της κυβέρνησης και τους «μέτριους πολιτικούς και τρομοκράτες» στις ΗΠΑ για την απόπειρα πειρατείας των διαδηλώσεων.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα ανέφερε σε ανάρτησή της στο X ότι έλαβε επίσης αναφορές για διαδηλώσεις στο Bayamo, τη Granma και άλλες τοποθεσίες.

Κάλεσε την κυβέρνηση «να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαδηλωτών και να αντιμετωπίσει τις νόμιμες ανάγκες του κουβανικού λαού».

Οι διαδηλώσεις στο Σαντιάγο ήταν ειρηνικές ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν: «Κάτω ο κομμουνισμός. Κάτω ο Ντίας-Κανέλ». Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έδειξαν σημάδια συμπλοκών ή συλλήψεων, καθώς οι διαδηλώσεις παρακολουθούνταν από μεγάλο αριθμό δυνάμεων κρατικής ασφάλειας.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες διαδικτύου διακόπηκαν αργά την Κυριακή μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές.

Η Αβάνα κατέστειλε σκληρά μεγάλες διαδηλώσεις τον Ιούλιο του 2021, τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν δει στην Κούβα από την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959. Η απάντηση επικρίθηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Από το 1960, οι ΗΠΑ διατήρησαν οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα, το οποίο περιορίζει το εμπόριο μεταξύ των χωρών.

Για πρώτη φορά, η Κούβα στράφηκε στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο, ζητώντας βοήθεια για την προμήθεια γάλακτος στα παιδιά, είπε ο οργανισμός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα