ΑΘΗΝΑ
15:52
|
28.04.2024
Με σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, νικητής των προεδρικών εκλογών με 87,32%.
Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 74,22%
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με το 99,43% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο στις 7:00 π.μ. ώρα Μόσχας, ο νυν πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναδείχθηκε νικητής της προεδρικής κούρσας στη Ρωσία με 87,32% των ψήφων, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνοφ είναι  δεύτερος με 4,32% και ακολουθεί ο υποψήφιος του κόμματος «Νέος Λαός» Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ με 3,79%. Ο υποψήφιος του LDPR Λεονίντ Σλάτσκι είναι τέταρτος, συγκεντρώνοντας 3,19%.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 74,22%, υπερβαίνοντας το ποσοστό του 67,54% στις εκλογές του 2018, ενώ περισσότεροι από 372.000 Ρώσοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες που στήθηκαν στις ρωσικές πρεσβείες και τα προξενεία στο εξωτερικό, αριθμός ρεκόρ σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να συγχαρούν τον επανεκλεγέντα Ρώσο πρόεδρο ήταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με μήνυμά του που παρέδωσε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της χώρας στη Μόσχα.

Συγχαρητήρια μηνύματα στον πρόεδρο Πούτιν έστειλαν επίσης, μεταξύ άλλων ξένων ηγετών, η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο, ο ηγέτης της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα και οι πρόεδροι της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και της Βολιβίας Λουίς Άρσε.

«Ονειρεύομαι μια ισχυρή, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Ρωσία»

«Ονειρεύομαι μια ισχυρή, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Ρωσία. Και ελπίζω ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε όλους αυτούς τους στόχους μαζί με τον λαό της Ρωσίας», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής όπου περιέγραψε τις προτεραιότητες της νέας το θητείας και σχολίασε την κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας και τις σχέσεις με την Δύση.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν για εκεχειρία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας, ανέφερε πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει την πρόταση, αλλά δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, καθώς το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ,εν μέσω ελλείψεων πυρομαχικών.

Αναφορικά με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για ένα «θλιβερό γεγονός», ενώ ανέφερε ότι λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του, είχε δεχθεί πρόταση για ανταλλαγή του με Ρώσους που κρατούνται σε φυλακές σε δυτικές χώρες, την οποία και εξέταζε θετικά.

«Η ψηφοφορία στη Ρωσία είναι δημοκρατική, σε αντίθεση με την εκλογική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου χρησιμοποιούνται διοικητικοί πόροι για επίθεση σε έναν από τους υποψηφίους», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος σχολιάζοντας την εκλογική κούρσα στις ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά πως η Μόσχα δεν έχει «προτιμήσεις» σε σχέση με κανέναν υποψήφιο. «Θα συνεργαστούμε με όποιον κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αντίδραση της Δύσης στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. «Τι περιμένατε από αυτούς, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα; Πολεμούν εναντίον μας, Μάς πολεμούν στρατιωτικά», υπογράμμισε.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι όλα είναι δυνατά στον σύγχρονο κόσμο. Αλλά λέω – και αυτό είναι προφανές σε όλους – ότι, σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε μόλις ένα βήμα μακριά από έναν πλήρη Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα