ΑΘΗΝΑ
09:13
|
28.04.2024
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο Μαρουάν Ίσα σκοτώθηκε μέσα σε σήραγγα στην κεντρική Γάζα.
Μαρουάν Ίσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο ηγέτης της Χαμάς, Μαρουάν Ίσα, σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Ως αναπληρωτής στρατιωτικός διοικητής, ο Ίσα είναι ο υψηλότερος ηγέτης της Χαμάς, που έχει σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με πηγές.

Ωστόσο, η Χαμάς δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις αναφορές για τον θάνατό του. Πηγές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν, ότι ο Ίσα σκοτώθηκε σε επίθεση σε σήραγγα κάτω από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσειράτ, στην κεντρική Γάζα την περασμένη εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής διοικητής της Χαμάς, θεωρούνταν ένας από τους πιο καταζητούμενους άνδρες του Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τοποθέτησε τον ηγέτη της Χαμάς στη μαύρη λίστα των τρομοκρατών, τον συνέδεσε άμεσα με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της ομάδας που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.

Πηγές μέσων ενημέρωσης Marwan Issa

Είχε φυλακιστεί από το Ισραήλ για πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης και κρατήθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή το 1997 μέχρι την έναρξη της δεύτερης το 2000.

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει αρκετούς ανώτερους ηγέτες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι, σκοτώθηκε σε έκρηξη στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Νταχίγια. Ο Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι άλλοι ηγέτες της Χαμάς πιστεύεται ότι κρύβονται «πιθανότατα βαθιά στο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς» στη Γάζα.

Δεσμεύτηκε δε, ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ισραήλ στο συνεχιζόμενο κυνήγι των κορυφαίων ηγετών της Χαμάς, προσθέτοντας ότι «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί και γι’ αυτούς».

Επίσης τόνισε, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων αμάχων στη Γάζα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στην πρώτη τους συνομιλία μετά από ένα μήνα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τη δέσμευσή του στο Ισραήλ και το «δικαίωμά του να κυνηγά τη Χαμάς», σύμφωνα με τον κ. Σάλιβαν, αλλά είπε επίσης ότι θα ήταν «λάθος» για τον ισραηλινό στρατό να εισβάλει στη Ράφα, όπου εκτιμάται ότι εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν καταφύγει κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η εισβολή «θα οδηγήσει σε περισσότερους αθώους θανάτους αμάχων, θα επιδεινώσει την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κρίση, θα βαθύνει την αναρχία στη Γάζα και θα απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ διεθνώς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 31.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη και έχει αποξενώσει πολλούς από τους συμμάχους του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πίεσε τον Νετανιάχου για ένα «καθαρό, στρατηγικό τελικό παιχνίδι» στη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

Ο πρόεδρος της Getty Images Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου

«Ο Πρόεδρος είπε στον Πρωθυπουργό και πάλι σήμερα, ότι συμμεριζόμαστε τον στόχο να νικήσουμε τη Χαμάς, αλλά πιστεύουμε ότι χρειάζεστε μια συνεκτική και βιώσιμη στρατηγική για να συμβεί αυτό».

Ο Μπάιντεν κατάφερε να πείσει τον Ισραηλινό ηγέτη να συμφωνήσει να στείλει μια «ανώτερη διυπηρεσιακή ομάδα αποτελούμενη από στρατιωτικούς, υπηρεσίες πληροφοριών και ανθρωπιστικούς αξιωματούχους» στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες, για να συζητήσουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την εισβολή στη Ράφα.

Η προσδοκία είναι, ότι το Ισραήλ θα καθυστερήσει την επίθεσή του μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι δυο τους «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου», καθώς και τους στόχους του Ισραήλ στη σύγκρουση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν: «Την εξάλειψη της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ – παρέχοντας παράλληλα την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια που θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων».

Οι ανώτεροι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ επικρίνουν τον Νετανιάχου

Την Πέμπτη (14/3), ο Τσακ Σούμερ, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στη Γερουσία, ζήτησε νέες εκλογές στο Ισραήλ, λέγοντας ότι ο Νετανιάχου δίνει προτεραιότητα στην «πολιτική του επιβίωση» έναντι των αναγκών της χώρας.

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου υποστήριξε ότι οι πολιτικές του πρωθυπουργού «υποστηρίζονται από μια μεγάλη πλειοψηφία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα