ΑΘΗΝΑ
23:59
|
28.09.2024
Οι Πολωνοί αγρότες λένε ότι οι αγρότες της Ουκρανίας κατακλύζουν τις αγορές της Ε.Ε. με φθηνές εισαγωγές που δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι Πολωνοί αγρότες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολωνοί αγρότες σχεδίαζουν περισσότερους από 500 αποκλεισμούς δρόμων για σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθούν για τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία και την κλιματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλάνα από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24 έδειξαν αγρότες να κουβαλούν πολωνικές σημαίες και να κλείνουν έναν δρόμο στη νότια πόλη Κατοβίτσε, ενώ ταυτόχρονα πρόσφεραν μήλα στους περαστικούς.

«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι τα προϊόντα μας είναι πραγματικά υγιεινά, είναι καλά, οπότε γιατί δεν υπάρχουν στα καταστήματά μας;» είπε στο κανάλι ένας αγρότης.

Οι αγρότες στην Πολωνία και σε ολόκληρη την Ε.Ε. έχουν ζητήσει αλλαγές στους περιορισμούς που τους επιβάλλονται από το σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας του μπλοκ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ζητούν επίσης την εκ νέου επιβολή τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη γειτονική Ουκρανία που αίρονταν μετά τη ρωσική εισβολή.

Οι Πολωνοί υποστηρίζουν ότι οι αγρότες της Ουκρανίας κατακλύζουν τις αγορές της Ε.Ε. με φθηνές εισαγωγές που τους αφήνουν ανίκανους να τις ανταγωνιστούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε μια προσωρινή συμφωνία για να παραχωρήσει στους Ουκρανούς παραγωγούς τροφίμων πρόσβαση στις αγορές της χωρίς δασμούς έως τον Ιούνιο του 2025, αν και με νέα όρια στις εισαγωγές σιτηρών.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφερε παραχωρήσεις στους αγρότες καθώς πρότεινε χαλάρωση μιας σειράς κανόνων για την αφαίρεση της γης σε αγρανάπαυση ή την εναλλαγή των καλλιεργειών.

Η πολωνική αστυνομία δήλωσε ότι γνωρίζει για περισσότερες από 580 διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, με εκτιμώμενη συμμετοχή 70.000 ατόμων.

Ο υπουργός Γεωργίας Czeslaw Siekierski είπε στο ιδιωτικό ραδιόφωνο RMF FM ότι είχε συνομιλίες με αγρότες μέχρι αργά την Τρίτη και ότι ενώ δεν έφεραν συγκεκριμένες λύσεις, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα