ΑΘΗΝΑ
18:40
|
27.04.2024
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί πως μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει την φήμη της Ευρώπης ως αξιόπιστου φύλακα ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ληστεία και κλοπή» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την πρόταση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, να χρησιμοποιηθεί το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.

Το σχέδιο του Μπορέλ προϋποθέτει να μεταβιβαστούν τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τόκοι, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα ταμείο που βρίσκεται εκτός του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε χώρες εκτός της Ε.Ε. και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την Ουκρανία.

Όταν ερωτήθηκε για το σχέδιο του Μπορέλ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Είναι απλούστατα ληστεία και κλοπή».

Η Ζαχάροβα τόνισε πως η Ρωσία θα απαντήσει, αν η Δύση προχωρήσει σε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα αναλάβει δράση εναντίον δυτικών περιουσιακών στοιχείων, αν κατασχεθεί δική της περιουσία.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Ε.Ε. πως τέτοια σχέδια, εφόσον εφαρμοσθούν, θα καταστρέψουν τη φήμη της Ευρώπης ως αξιόπιστου φύλακα ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και θα οδηγήσουν σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες.

«Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά για τη ζημιά που τέτοιες αποφάσεις μπορεί να κάνουν στην οικονομία τους, στην εικόνα τους και στη φήμη τους ως αξιόπιστων, τρόπος του λέγειν, εγγυητών του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η ζημιά θα είναι αναπόφευκτη. Τα πρόσωπα που θα αναμιχθούν στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, τα κράτη που θα το αποφασίσουν αυτό, φυσικά, θα γίνουν στόχοι διώξεων για δεκαετίες».

Θεμιτοί στόχοι οι δορυφόροι της SpaceX 

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι γνωρίζει για τις προσπάθειες αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να χρησιμοποιήσουν εμπορικές εταιρείες δορυφόρων, όπως η SpaceX, και προειδοποίησε ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να καταστήσουν τους δορυφόρους των εταιρειών αυτών θεμιτούς στόχους.

Το Reuters είχε μεταδώσει αυτό το μήνα ότι η SpaceX κατασκευάζει δίκτυο εκατοντάδων κατασκοπευτικών δορυφόρων, στο πλαίσιο απόρρητου συμβολαίου με μια αμερικανική εταιρεία πληροφοριών, κάνοντας φανερή την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στη διαστημική εταιρεία του Ίλον Μασκ και τις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας.

«Γνωρίζουμε για τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να προσελκύσει τον ιδιωτικό τομέα για να υπηρετήσει τις στρατιωτικές διαστημικές φιλοδοξίες της», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους.

Τέτοια συστήματα «καθίστανται θεμιτός στόχος για μέτρα αντιποίνων, περιλαμβανομένων στρατιωτικών», τόνισε η ίδια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα