ΑΘΗΝΑ
22:36
|
27.04.2024
Φόβοι ότι μπορεί να οδηγηθούν σε μακρόχρονες και πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς χθες, Πέμπτη, οι ηγέτες της Ε.Ε. έθεσαν τις πρώτες βάσεις συζήτησης για ένα σχέδιο που αφορά στην διάθεση έως και 3 δισ. ετησίως, από τόκους παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων για την παροχή όπλων στην Ουκρανία, προβληματισμός και ανησυχία εκφράζεται από μια σειρά δυτικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το το Reuters, επικαλούμενο ανώτερες πηγές στον τραπεζικό κλάδο, ορισμένες τράπεζες εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να θεωρηθούν υπεύθυνες από τη Ρωσία εάν εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο σε μεταφορά τέτοιων κεφαλαίων στην Ουκρανία και να οδηγηθούν σε μακρόχρονες και πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες.

Την ίδια ώρα, στελέχη τραπεζών, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, φέρονται να ανησυχούν πως το συγκεκριμένο σχέδιο της Ε.Ε. θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως λογαριασμούς που διατηρούν άτομα και οντότητες που έχουν υποστεί κυρώσεις και τελικά να οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της εμπιστοσύνης στο δυτικό τραπεζικό σύστημα.

Μόσχα: «Καταστροφικές συνέπειες»

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι τα νομικά τμήματα των δυτικών τραπεζών κατανοούν τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα ακολουθήσουν εάν η Ε.Ε. προχωρήσει σε σχέδια κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε: «Το νομικό τμήμα οποιασδήποτε τράπεζας κατανοεί τις καταστροφικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών απαλλοτρίωσης περιουσιακών στοιχείων, τόσο για την τράπεζα, για τη χώρα συνολικά όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Αν πραγματοποιούνταν τέτοιες αποφάσεις, αυτό θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για όσους τις έλαβαν και τις εφάρμοσαν», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα